Unia neemt geen verdere stappen in dossier Miss België

19 januari 2017
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Racisme

Unia heeft besloten geen verdere stappen te nemen in het dossier over de instagrampost van mevrouw Schotte. Er is geen sprake van een inbreuk op de antidiscriminatie-en antiracismewet. Unia vraagt aan de organisatie van Miss België om mevrouw Schotte beter te coachen en bewuster te maken van de voorbeeldrol die zij moet spelen.

Mevrouw Schotte zette met de bewuste instagrampost niet aan tot haat, discriminatie of geweld wegens ras. Hoewel er geen juridische grens werd overschreden, onderstrepen we dat een misschien als grap bedoelde commentaar of emoticon door anderen als bijzonder kwetsend wordt ervaren. Dit zogenaamd alledaags racisme zit vaak in kleine daden die grote gevolgen kunnen hebben op het welzijn van mensen, zeker van kinderen en jongeren.

Samen sterk?

Als publieke figuren het alledaags racisme mee verspreiden, voeden zij zo de hatespeech op sociale media en online discussiefora. Omdat de reactie van mevrouw Schotte in de pers redelijk onhandig was, vragen we aan de organisatie achter Miss België om deze jongeren beter te coachen en bewuster te maken van de voorbeeldrol die ze moeten spelen. Unia hoopt samen met mevrouw Schotte schouder aan schouder te staan in de strijd tegen discriminatie en racisme.

Vergelijkbare artikels

16 september 2022

Bevestiging in hoger beroep voor eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes

Het hof van beroep van Antwerpen bevestigt de veroordeling van een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste. De vrouw werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro, en een begeleid bezoek een de Kazerne Dossin. Het was de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld werden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk juridisch precedent in de strijd tegen online haatspraak.