17 mei: Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

In de aanloop naar 17 mei 2016, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, start Unia een campagne tegen vooroordelen over holebi’s. Een belangrijk doel is mensen bewust maken dat homonegativiteit diepe sporen kan nalaten.

‘Hetero? Zit er niet mee in. Het is een fase', 'Hetero’s zijn allemaal dancing queens', 'Hetero’s zijn te genezen': die omgedraaide vooroordelen spelen de hoofdrol in de Unia-campagne, onder het motto: met vooroordelen kom je nergens, met elkaar gaan we vooruit.

Belgian Pride

Daarnaast loopt Unia mee met de Gay Pride in Brussel en lanceren we een Facebook-campagne. Met ballonnen met slogans als ‘Pride? Allemaal mietjes’ trekken we door de straten van de hoofdstad. De boodschap is simpel: doorprik vooroordelen. En dat is nodig.

Juridisch kader

In België hebben we veel wetten die de gelijke kansen van holebi’s verzekeren en discriminatie tegengaan, maar toch krijgen holebi’s nog vaak heel wat vreemde blikken op straat. Op die vooroordelen en de negatieve houding legt Unia het vergrootglas.

In het dagelijks leven merken holebi’s vaak nog te weinig van de toegenomen acceptatie. Een iVOX-peiling voor Unia legt verband tussen homofobie en geslacht, leeftijd, woonplaats, vrienden en geaardheid .

Meldingen bij Unia

We halen de jaarcijfers van 2015 erbij. We openden vorig jaar 92 dossiers over seksuele oriëntatie, ofwel 12 meer dan in 2014. In totaal kregen we 203 meldingen. Bijna de helft (46%) van de dossiers ging over samenlevingsproblemen (burenruzies, problemen in de publieke ruimte, problemen in de familie …). Dat is het dubbele van 2014.

Lokale contactpunten

De cijfers tonen aan we nog steeds alert moeten blijven. Uitkomen voor je seksuele oriëntatie is niet altijd vanzelfsprekend. De lokale contactpunten van Unia staan mensen bij die vragen hebben over gelijke kansen of die voelen dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun seksuele oriëntatie. Ontdek hier wat onze lokale contactpunten doen op 17 mei.

Acceptatie holebi’s: vooruitgang, maar nog niet mainstream

iVOX heeft in opdracht van Unia een peiling bij 1.000 Belgen uitgevoerd die laat zien waar er onder onze bevolking een negatieve houding tegenover holebi’s leeft. Hoewel de wet in België holebi’s beschermt tegen discriminatie en de maatschappelijke acceptatie positief evolueert, blijft het opmerkelijk dat ze in sommige groepen binnen de samenleving niet vanzelfsprekend aanvaard worden.