Hoe worden haatboodschappen via radio, video of televisie behandeld?

Werden de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden? Dan hangt het af van het medium waarin de uitlatingen gedaan werden, voor welke rechtbank de zaak komt.

Uitspraken die gedaan werden via video, radio of televisie, komen voor een correctionele rechtbank.

Voorbeeld

Een man deelt video’s waarin hij oproept tot geweld tegen holebi’s. Hij kan veroordeeld worden door de correctionele rechter.

Dat is anders voor papieren en digitale teksten. Zij vallen onder drukpersmisdrijven, en worden door een hof van assisen behandeld. Omdat een procedure voor een assisenjury omslachtig en duur is, worden drukpersmisdrijven in de praktijk niet vervolgd.

Voorbeeld

Een man verspreidt teksten waarin hij oproept tot geweld tegen holebi’s. Hij kan niet veroordeeld worden door de correctionele rechter, want het gaat om een drukpersmisdrijf. Dat valt onder de bevoegdheid van een hof van assisen, en wordt in de praktijk niet vervolgd.

De wet maakt een uitzondering voor drukpersmisdrijven met een racistisch of xenofoob motief: die komen wel voor een correctionele rechtbank.

Unia pleit ervoor dat álle drukpersmisdrijven door de correctionele rechtbank worden behandeld, ongeacht het motief. Lees meer over drukpersmisdrijven.