Ga verder naar de inhoud

Actua

Unia publiceert regelmatig nieuwsartikelen en persberichten over discriminatie en inclusie. Zo zorgen we dat de thema's in het nieuws blijven. Vul je zoekterm in of filter op discriminatiegronden of jaar. 

Enkel geïnteresseerd in de persberichten? Ook dat kan je kiezen.

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

104 databronnen gevonden. Er worden 104 databronnen getoond op pagina 7 van de 12 pagina's.
104 resultaten gevonden
Nieuws

Bloed­do­na­tie door mannen die seks hebben met mannen (MSM): na 4 maanden

30 juni 2023

Vanaf 1 juli 2023 mogen mannen die seks hebben met mannen (MSM) na 4 maanden van seksuele onthouding bloed geven. Vroeger was dit 12 maanden. Voor Unia is dit een stap in de goede richting, maar wij vinden dat MSM als uitsluitingscriterium bij bloeddonatie zo snel mogelijk moet verdwijnen.

Nieuws

Nieuwe wet biedt meer bescherming bij dis­cri­mi­na­tie

23 juni 2023

Op 22 juni 2023 keurde het federale parlement een wetsontwerp goed om de antidiscriminatiewetgeving te versterken. Unia werd daarbij geraadpleegd en juicht de wetswijziging toe.

Nieuws

België heeft onvoldoende rekening gehouden met de situatie van woon­wa­gen­be­wo­ners

20 juni 2023

Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) kwam tot een uitspraak rond de politieoperatie in België tegen woonwagenbewoners. Ontdek meer bij Unia. 

Nieuws

ENNHRI-rapport over de rechtstaat in België

13 juni 2023

In een nieuw rapport van het Europees netwerk van nationale mensenrechteninstellingen (ENNHRI), rapporteren nationale mensenrechteninstellingen uit heel Europa over de rechtstaat in hun land. Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), Unia, Myria, de Centrale toezichtsraad voor het gevangeniswezen (CTRG) en het Steunpunt tot bestrijding van armoede schreven samen het rapport voor België.

Nieuws

Betere bescherming tegen re­pre­sail­les in an­ti­dis­cri­mi­na­tie­wet­ten

2 juni 2023

Sinds 1 juni 2023 is er een nieuwe wettelijke regeling van kracht om mensen die discriminatie melden, getuigen of bijstand verlenen beter te beschermen tegen eventuele represailles. Volgens Unia is de nieuwe regeling een grote vooruitgang. Ze ligt ook in de lijn van de aanbevelingen van Unia en van onder meer de Commissie voor de evaluatie van de federale antidiscriminatiewetten om het formalisme af te schaffen en een bredere categorie van personen te beschermen.

Persbericht

Nieuwste jaarverslag van Unia toont een toegenomen risico op kwets­baar­heid in de samenleving

31 mei 2023

Het jaarverslag 2022 van Unia zoomt in op 4 thema’s om professionals te helpen een balans op te maken van discriminatie in 2022. Ontdek meer. 

Nieuws

LGBTI+ rechten in 2022: ver­ont­rus­tend geweld, maar ook positieve punten

17 mei 2023

Ondanks de vooruitgang op juridisch vlak worden LGBTI+ personen nog dagelijks blootgesteld aan vooroordelen, beledigingen en zelfs haatspraak. Ook op internet worden ze beledigd en bedreigd. Unia roept op om dringend maatregelen te nemen. 

Nieuws

2 nieuwe an­ti­ra­cis­me­plan­nen in Franstalig België

28 april 2023

De Franse gemeenschap en het Waals gewest stelden elk hun antiracismeplan voor de periode 2023-2026 voor. Unia ziet naast een aantal positieve punten ook een aantal werkpunten in de 2 nieuwe antiracismeplannen.

Nieuws

Digitale kloof: hoe on­ge­lijk­he­den verminderen?

27 maart 2023

De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.

Op de hoogte blijven?