Zoek Artikel
Vaccinatiestrategie en Covid Safe Ticket vergroten het gevoel van wantrouwen
Een jaar na het eerste rapport waarin Unia de impact van de gezondheidscrisis op de mensenrechten analyseerde, publiceert Unia een vervolgmonitoring van de mensenrechten tijdens de pandemie. Op basis van meldingen van burgers en voortdurende toetsing aan de antidiscriminatiewetgeving, presenteert Unia een pandemiejaar in feiten en cijfers.
Zelfs met een diploma hoger onderwijs blijven jongeren van buitenlandse origine benadeeld op de arbeidsmarkt
Jongeren van buitenlandse origine doen er langer over om een eerste baan te vinden, zelfs met een diploma hoger onderwijs.
Antwoorden op de meest gestelde vragen over de maatregelen in de strijd tegen COVID-19
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd. Hier vind je een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen over mogelijk discriminerende gevolgen van coronamaatregelen.
Covid Safe Ticket en schoolactiviteiten: het een mag niet ten koste gaan van het ander
Deelname aan schoolactiviteiten (excursies, uitstapjes, enz.) kan niet afhankelijk worden gemaakt van een Covid Safe Ticket (CST). In het kader van schoolreizen eisen sommige scholen echter dat de leerlingen een CST voorleggen, niet alleen om toegang te krijgen tot het land van bestemming, maar ook tot diverse activiteiten (restaurants, bezoeken, transport, enz.).
Mensenrechten in woonzorgcentra en COVID-19: een ongelukkig huwelijk
Wat waren de gevolgen van de pandemie voor de mensenrechten van ouderen in woonzorgcentra? Op de Internationale Dag van de Ouderen op 1 oktober presenteert Unia de bevindingen van een exclusieve studie over dit onderwerp. Hun mensenrechten werden tijdens de coronacrisis onvoldoende gerespecteerd, is de conclusie.
Vlaams Belang Jongeren stuurt meldingen ‘kliklijn’ door naar Unia
Vorige week riep Vlaams Belang Jongeren op om ‘linkse taal’ in de klas te melden via een contactformulier. De meldingen die daar gedaan werden, werden zonder medeweten van de melders of van Unia rechtstreeks doorgestuurd naar Unia.
Een tv-zender die iedereen bij elkaar brengt
Een sportjournalist van de publieke omroep veroorzaakte afgelopen weekend heel wat opschudding toen hij tijdens een uitzending van de Olympische Spelen beledigende opmerkingen maakte over de seksuele geaardheid, de fysieke kenmerken en het geslacht van een paar vrouwelijke spelers van het nationale basketbalteam. Hij dacht dat de microfoons waren uitgeschakeld.
Gratis PCR-testen: ja, maar voor wie?
Gratis PCR-testen alleen voor mensen “die zich niet konden laten vaccineren” zet de deur open voor indirecte discriminaties en schending van het privéleven van burgers. Unia maakt zich zorgen over het feit dat de maatregelen niet werden genomen in overleg met het maatschappelijk middenveld en experten.
Hitlergroet brengen in Fort van Breendonk is niet onschuldig
De correctionele rechtbank van Mechelen heeft op woensdag 2 juni 2021 uitspraak gedaan in het proces tegen G.V., de extreemrechtse militant die op 24 augustus 2019 de Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk. De man, zoon van een gewezen parlementslid van Vlaams Belang, werd schuldig bevonden aan negationisme en aanzetten tot haat en geweld.
Voor een Covid vaccinatiepaspoort dat inclusie en gelijkheid waarborgt
De Europese Unie werkt actief aan een vaccinatiepaspoort. Het instrument is gebaseerd op nationale vaccinatiestrategieën of screenings die niet altijd de gelijkheid waarborgen.
Volg ons op onze sociale media