Zoek Artikel
Skeyes veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie
De arbeidsrechtbank van Brussel heeft Skeyes, het vroegere Belgocontrol, veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie. Het bedrijf weigert om sollicitanten ouder dan 25 uit te nodigen op de aanwervingsexamens. De rechter verbiedt het hanteren van die leeftijdslimiet en kent een schadevergoeding toe aan zeven kandidaat-verkeersleiders omdat ze geweigerd werden omwille van hun leeftijd. Unia trok naar de rechter omdat verschillende pogingen om de kwestie op te lossen op niets uitdraaiden.
Waarom bedrijven niet positief mogen discrimineren
In België hebben ‘positieve acties’ door bedrijven een wettelijke basis. Bedrijven kunnen zo acties uitdokteren om groepen zoals mensen met een handicap of met een migratieachtergrond of vijftigplussers, onder strikte voorwaarden, een duwtje in de rug te geven zonder beschuldigd te worden van discriminatie. ‘Dit is niet hetzelfde als positief discrimineren,’ benadrukt Unia.
Unia zit samen met vakbonden, werkgevers en overheid over non-discriminatiegedragcodes
Unia zit vandaag voor het eerst samen met al de Vlaamse sectoren om gedragscodes non-discriminatie te ontwikkelen. ‘Er zijn werkgevers die nog aarzelend kijken naar een non-discriminatiebeleid. Via de sectoren hopen we hen te overtuigen van de win-winsituatie.’
Positieve actie mogelijk op arbeidsmarkt: Unia reageert
Opnieuw een stap richting gelijke kansen voor iedereen die wil werken in de privésector’, zo reageert Unia tevreden op het KB Positieve Acties dat vandaag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Arbeidsdeal maakt via KB positieve acties mogelijk
Het Minderhedenforum en Unia zijn opgelucht dat er na 11 jaar eindelijk een Koninklijk Besluit (KB) voor positieve acties is. Zo kan de privésector bijvoorbeeld zonder juridische problemen werken met streefcijfers voor werknemers uit kansengroepen. De organisaties hopen dat er snel een KB volgt voor de publieke sector.
Meer dossiers over arbeidsdiscriminatie bij Unia in 2017
Vorig jaar opende Unia in het totaal 2.017 dossiers over situaties waarin mensen zich gediscrimineerd voelden. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016 (1.907 dossiers). Unia opende het vaakst dossiers over arbeidsdiscriminatie. Ondanks enkele verbeteringen op wetgevend vlak trekt Unia aan de alarmbel.
Positieve acties kunnen de arbeidspositie van sommige groepen versterken
Tijdens een studiedag in Brussel kaarten Unia en het Minderhedenforum aan dat positieve acties opgenomen zijn in de antidiscriminatiewetgeving, maar dat ze zonder een Koninklijk Besluit niet in werking kunnen treden. Positieve acties kunnen de arbeidspositie van sommige groepen versterken. Zo wordt de werkvloer ook echt een afspiegeling van de samenleving.
Werknemer krijgt celstraf voor negationisme
Een man is door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 5 maanden cel en een geldboete voor verschillende misdrijven, waaronder een strafbare inbreuk op de Negationismewet op de werkvloer. De man verkondigde dat “Hitler nog te braaf was en het vergassen van de Joden slechts een detail was in de geschiedenis.” Unia stelde zich burgerlijke partij.
Arbeidsrechtbank veroordeelt gemeente voor discriminatie vanwege handicap
De strenge veroordeling kwam er na dat de gemeente Eghezée weigerde de redelijke aanpassingen van een medewerkster te verlengen. Omdat de vrouw een spierziekte heeft en aan chronische pijnen lijdt, werkte ze deeltijds (twee halve dagen niet). De gemeente schrapte die aanpassing. Samen met Unia trok de vrouw daarom naar de arbeidsrechtbank.
Rechter noemt gevolgen kanker voor eerste keer handicap
Een werkgever had voor aanpassingen moeten zorgen, zodat een vrouw die door kanker lang niet kon gaan werken toch haar job kon blijven doen. Dat zegt het arbeidshof van Brussel. Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap. De rechter veroordeelde de werkgever tot het betalen van een schadevergoeding van 12.500 euro aan de werkneemster wegens discriminatie. Unia was vrijwillig tussenkomende partij.
Volg ons op onze sociale media