Bloeddonatie homomannen: Unia onderzoekt voorstel De Block
Unia zal het voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block grondig bestuderen. Zij maakte in haar beleidsnota bekend dat homoseksuele mannen bloed kunnen geven na twaalf maanden onthouding. De organisatie reageert in eerste instantie voorzichtig positief en werkt aan een aanbeveling.
Volgens Unia draait het om de vraag of je veilige seks hebt, en niet met wie je seks hebt. “Het individueel risicogedrag staat met andere woorden centraal. We willen nagaan of er voldoende onderzocht werd of een screening van individueel gedrag mogelijk is.
We vinden het positief dat homomannen bloed kunnen geven. Toch zijn we nog niet helemaal overtuigd van de voorgestelde onthoudingsperiode en willen we onderzoeken of hiervoor genoeg overtuigende wetenschappelijke argumenten zijn”, klinkt het bij Unia.
Europees Hof
Ook het Europees Hof van Justitie vindt dat een beleid over bloeddonatie op wetenschappelijke basis moet gestoeld zijn, merkt Unia op. Datzelfde hof stelt verder dat elk Europees land een donorbeleid moet overwegen dat én veilig bloed garandeert én geen strengere uitsluitingscriteria hanteert dan noodzakelijk voor mannen die seks hebben met mannen.
Veilig bloed is een recht voor iedereen in onze samenleving. Om dit te garanderen is het belangrijk om een streng screening- en testbeleid te hebben. Dat is nodig omdat zelfs de meest efficiënte opsporingsmethodes geen recent opgelopen besmetting kunnen opsporen.
Vergelijkbare artikels
Plasma- en bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen: België hinkt achterop
Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk deden het al, België loopt nog achter met het versoepelen van de regels rond plasma- en bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). Nochtans moest België voor september 2021 werk maken van een nieuwe wetgeving voor plasmadonatie, volgens een arrest van het Grondwettelijk Hof. Unia dringt aan op actie bij de minister van Volksgezondheid, zeker in de huidige context van het wereldwijde plasmatekort.
Een tv-zender die iedereen bij elkaar brengt
Een sportjournalist van de publieke omroep veroorzaakte afgelopen weekend heel wat opschudding toen hij tijdens een uitzending van de Olympische Spelen beledigende opmerkingen maakte over de seksuele geaardheid, de fysieke kenmerken en het geslacht van een paar vrouwelijke spelers van het nationale basketbalteam. Hij dacht dat de microfoons waren uitgeschakeld.
Unia vraagt aanpassing regels voor bloeddonatie door homoseksuele mannen
Ondanks nieuwe wetenschappelijke inzichten blijven mannen die seks hebben met mannen (MSM) nog steeds uitgesloten van plasma- en bloeddonatie. Unia vraagt dat de minister van Volksgezondheid dringend een koninklijk besluit laat goedkeuren zodat de huidige regels proportioneel zijn en in lijn met de jongste wetenschappelijke bevindingen.
Europa moet burgers beter beschermen tegen discriminatie
10 jaar geleden, op 2 juli 2008, stelde de Europese Commissie een nieuwe richtlijn tegen discriminatie voor, bekend als de richtlijn ‘Goederen en Diensten’ of ‘De horizontale richtlijn’ En daarna bleef het stil...