Zoek Artikel
Inclusief onderwijs werkt
Vandaag, op de internationale dag van personen met een handicap, wil Unia de spotlights richten op alle leerkrachten, schooldirecties, CLB-medewerkers, ondersteuners, ouders, leerlingen en medeleerlingen die in alle stilte – in vaak moeilijke omstandigheden – werk maken van inclusief onderwijs.
Eerste vonnis dat recht op inclusief onderwijs erkent
Een basisschool die een jongen met Down de deur wees, moet van de rechter nu een schadevergoeding betalen. De leerling volgde al jaren les op de school, maar was plots niet meer welkom: de school vond geen leerkracht die hem in de klas wou. Unia spande daarom een proces aan, en kreeg van de rechter gelijk.
Conferentie: hoe kan de overheid een inclusief onderwijssysteem realiseren?
Inspiratie verzamelen rond inclusief onderwijs: dat was de doelstelling van onze internationale conferentie op 8 en 9 oktober. Voor deze tweedaagse conferentie sloeg Unia de handen in elkaar met het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens en kregen we steun van het OHCHR (VN-bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten).
Studie over de burgerparticipatie van personen met een handicap
In het kader van de gemeentelijke en provinciale verkiezingen van 2018 en de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2019, voert Unia een studie uit naar de burgerparticipatie van personen met een verstandelijke en/of psychische handicap.
Slechts 1 op 4 websites van gemeenten is goed toegankelijk
Voor het project 'de toegankelijkheid van de gemeenten' bekeek Anysurfer de websites van 30 Vlaamse, 25 Waalse en 5 Brusselse gemeenten. Van de gemeenten uit deze kleine steekproef scoorde slechts 1 op 4 gemeenten goed op basistoegankelijkheid.
Ziekenhuizen weinig oog voor dove of slechthorende patiënten
Slechts een handvol ziekenhuizen heeft oog voor dove en slechthorende patiënten. Zij hebben vaak moeite om de weg te vinden in het ziekenhuis, worden niet begrepen of kunnen niet volgen en vinden geen informatie op maat. Dat concludeert Unia na een bevraging van ziekenhuizen en gesprekken met dove en slechthorende personen.
Unia reageert tevreden op gelijkekansentest van het Brussels Parlement
Met een ruime meerderheid keurde het Brussels Parlement de ordonnantie goed die een gelijkekansentest invoert. Unia en het Steunpunt Armoede vinden dit een goede stap vooruit: ‘Zo kan het Brusselse Gewest systematisch analyseren wat de mogelijke impact zou zijn van maatregelen op groepen die mogelijk structureel gediscrimineerd worden.’
Positieve actie mogelijk op arbeidsmarkt: Unia reageert
Opnieuw een stap richting gelijke kansen voor iedereen die wil werken in de privésector’, zo reageert Unia tevreden op het KB Positieve Acties dat vandaag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Unia reageert op Vlaams actieplan tegen huurdiscriminatie
Dat de Vlaamse regering 32 jaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een woning, doet Unia de wenkbrauwen fronsen. Niet alleen bij de timing, maar ook bij de inhoud van het actieplan Huisvesting stelt Unia vragen. Het plan ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering.
Persoonlijke assistentie voor jongeren met handicap op de lange baan
Unia wilt dat de Vlaamse regering haar belofte nakomt en dat er nog tegen het einde van de legislatuur duidelijke stappen worden gezet om minderjarigen een persoonsvolgende financiering (PVF) te geven. Recent werd bekend dat door de complexiteit van het dossiers en de vele partners betrokken, het systeem pas wordt ingevoerd in de periode 2020-2022.
Volg ons op onze sociale media