Erkenning homofoob motief in de zaak ‘Fontainas’

23 maart 2015
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

Vandaag heeft de correctionele rechtbank van Brussel Mr. S. veroordeeld tot een werkstraf van 300 uur en een boete van 1.800 euro. Hij kreeg die straf omdat hij in november 2011 heeft deelgenomen aan een aanval met homofoob motief in een homobar in Brussel. Zijn handlanger, Mr. B., werd enkel veroordeeld voor slagen en verwondingen en kreeg een lichtere straf opgelegd. De barman, die Mr. S. die avond verschillende messteken heeft toegediend, werd vrijgesproken wegens wettige verdediging.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich in deze zaak burgerlijke partij gesteld en is tevreden dat het homofoob motief van Mr. S. erkend werd.

‘Noch alcohol, noch druggebruik kunnen dergelijke gedragingen rechtvaardigen,’ stelt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. ‘Homofobe beledigingen uiten op een plaats waar de homogemeenschap dagelijks samenkomt, versterkt de angst en de kwetsbaarheid van de leden van die gemeenschap en ondermijnt het samenleven in het algemeen.’

Het Centrum wil nog benadrukken dat het de messteken die werden toegebracht aan Mr. S., die levensgevaarlijk gewond raakte, sterk afkeurt. Homofobe daden en uitspraken zijn ontoelaatbaar, maar het gebruik van geweld is dat evenzeer.