Heb je een handicap? Laat je stem horen!
Heb je een handicap en wil je jouw stem laten horen bij de VN?
Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de naleving van je rechten.
De vragenlijst bestaat ook in een easy to read-versie.
België zal voor de tweede keer beoordeeld worden door de Verenigde Naties. Die evaluatieprocedure loopt momenteel.
Waarom deze evaluatie ?
Om na te gaan wat België sinds 2014 gedaan heeft om de rechten van personen met een handicap te waarborgen.
De evaluatie van België is gebaseerd op rapporten. Die rapporten worden opgesteld door de Belgische overheid, het maatschappelijk middenveld (ngo's en organisaties die personen met een handicap vertegenwoordigen) en Unia, het onafhankelijke mechanisme dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de uitvoering van het VN-Verdrag.
Tijdens deze tweede evaluatie is de rapportageprocedure vereenvoudigd. Dit betekent dat de Belgische overheid geen verslag meer moet schrijven, maar wel een lijst met vragen van het VN-Comité moet beantwoorden.
De rol van Unia
Unia kreeg het mandaat van toezichtsmechanisme voor de uitvoering van het VN-Verdrag.
Daarom heeft Unia de mogelijkheid om met een parallel rapport te reageren op de antwoorden van de federale overheid, de Gemeenschappen en de Gewesten.
Het maatschappelijk middenveld, dat wil zeggen personen met een handicap en de organisaties die hen vertegenwoordigen, kunnen ook één of meer alternatieve rapporten indienen.
Jouw rol
Voor Unia moeten deze rapporten gebaseerd zijn op jouw ervaringen en rekening houden met jouw mening.
Unia heeft daarom een vragenlijst opgesteld. Deze vragenlijst is bedoeld voor alle personen met een handicap en stelt bijvoorbeeld vragen over de naleving van je rechten op vlak van huisvesting, onderwijs, werk, toegankelijkheid, relaties, emotionele en seksuele beleving, enzovoort.
Als je het nodig hebt, kan je hulp vragen om de vragenlijst in te vullen.
Jouw mening telt, doe mee!
Deze vragenlijst bestaat ook in een easy to read-versie, in het Frans en in het Duits. Een versie in Vlaamse Gebarentaal zal binnenkort beschikbaar zijn op de Unia-website.
Vertegenwoordig je een vereniging van personen met een handicap of gebruikers van geestelijke gezondheidszorg, of ben je een professional en wil je graag deelnemen aan onze bevraging?
Unia zal ook rechtstreekse ontmoetingen organiseren met groepen van personen met een handicap, professionals en organisaties. Iedereen die geïnteresseerd is om zijn of haar observaties te delen, kan met ons contact opnemen: consult.handicap@unia.be.
Indien nodig, nemen we opnieuw contact op met jou.
Meedoen?
Wil je eerst weten wat je van de vragenlijst kan verwachten? Lees dan hier het overzicht van de vragen.
Vergelijkbare artikels
Geen grote vooruitgang in het leven van personen met een handicap
Op 3 december 2019, de Werelddag voor Personen met een Handicap, lanceerde Unia een bevraging om personen met een handicap hun zeg te laten doen over tien grote thema’s. In totaal werkten 1144 personen mee aan dit onderzoek. We zijn nu een jaar later en kunnen de resultaten van de bevraging bekendmaken.
Coronacrisis heeft dramatische impact gehad op personen met handicap
De coronacrisis heeft erg diepe sporen nagelaten in de levens van personen met een handicap en hun families. Ze voelden zich in de steek gelaten of hadden het idee dat ze niet echt meetelden. Mantelzorgers raakten uitgeput. Dat blijkt uit een enquête van Unia die werd beantwoord door 865 mensen, onder wie 502 personen met een handicap en 363 familieleden.
Hoe Unia in 2019 de rechten van personen met een handicap verdedigde
Unia luistert naar mensen met een handicap en verdedigt hun rechten. In 2019 namen we de strijd voor hun mensenrechten opnieuw ter harte. Op deze pagina een overzicht van onze acties.
Oproep aan personen met een handicap: wat is de impact van de coronamaatregelen op jouw leven?
Heb jij een handicap of ben je een naast van een persoon met een handicap? Heb je even tijd om deze korte vragenlijst in te vullen?