Homofobe agressie nog steeds onderschat
Nieuwe tools en lopende projecten
Twee nieuwsfeiten van vandaag, woensdag 18 januari herinneren ons eraan dat de onderrapportering van homofoob geweld, maar ook van intimidatie en discriminatie van holebi’s, een verontrustend en grotendeels onderschat fenomeen blijft.
Vanochtend heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen zich uitgesproken over een zaak van agressie tegen een homoseksuele persoon die in 2010 plaatsvond in de gemeente Wuustwezel. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding heeft zich burgerlijke partij gesteld en vroeg een herkwalificatie van de feiten. Overeenkomstig de Antidiscriminatiewet kan het homofoob karakter van de aanval immers beschouwd worden als een verzwarende omstandigheid bij het misdrijf ‘opzettelijk toebrengen van een lichamelijk letsel’ en kan de rechter een zwaardere straf opleggen ( zie ook ons persbericht van 3 maart 2011: Aangevallen omdat ze hand in hand liepen).
De verzwarende omstandigheden werden in dit geval niet behouden tegen de agressors. Eén van hen werd veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur (of een vervangende gevangenisstraf van 1 jaar), de tweede werd vrijgesproken op grond van twijfel. “Dit versterkt onze overtuiging dat we moeten blijven werken aan een krachtdadig beleid van preventie en bewustwording van de wetgeving”, verklaart Jozef De Witte, directeur van het Centrum. “ Slechts een klein deel van de haatmisdrijven wordt gemeld bij de politie. De gevolgen die dergelijke misdrijven veroorzaken zijn verre van onschuldig. Het blijft dus noodzakelijk om prioritair aandacht te besteden aan ondermeer de aangiftebereidheid van slachtoffers en de effectieve behandeling van dossiers van haatmisdrijven.”
De groep Outrage!, opgericht naar aanleiding van een geval van homofobe agressie in juni 2011, heeft vanmorgen ook een nieuwe applicatie voor smartphones voorgesteld aan de pers. De applicatie laat aan holebi’s toe om onmiddellijk een geval van verbale of fysieke agressie omwille van hun seksuele geaardheid te signaleren en werd hoofdzakelijk ontworpen als sensibiliseringsinstrument. Het vervangt geenszins een formele klacht bij de politie of een melding bij het Centrum, maar werkt in hoofdzaak complementair met bestaande initiatieven om dit fenomeen van homofobe agressie beter in kaart te brengen.
Ter herinnering, in 2010 werden slechts 4 dossiers van homofobe agressie geïdentificeerd bij de Belgische parketten, de politie heeft op zijn beurt een 50-tal klachten geregistreerd. De cijfers weerspiegelen slechts gedeeltelijk de realiteit.
Om dit fenomeen te bestrijden, werkt het Centrum op meerdere fronten. Het voert bewustmakingscampagnes voor slachtoffers (zie http://www.meld-it.be) en begeleidt hen in de stappen die zij ondernemen. Het organiseert vormingen voor verschillende partners en werkt momenteel samen met de politie en justitie aan een model-PV voor de registratie van dergelijke feiten. Verder denkt het Centrum na over de mogelijke toepassingen van alternatieve maatregelen voor minderjarige daders. Ten slotte voert het Centrum samen met de organisaties op het terrein verscheidene acties die verband houden met alle vormen van discriminatie op basis van seksuele geaardheid.