Zoek Artikel
In België huidskleur nog steeds een obstakel
Mensen met een zwarte huidskleur ervaren in Europa nog steeds discriminatie en worden lastiggevallen vanwege hun huidskleur. Dat blijkt uit een onderzoek bij 6000 zwarte mensen in verschillende EU-lidstaten door FRA*, het mensenrechtenagentschap van de Europese Unie. Ook in België blijft de situatie voor die groep zorgwekkend, weet Unia.
Conferentie: hoe kan de overheid een inclusief onderwijssysteem realiseren?
Inspiratie verzamelen rond inclusief onderwijs: dat was de doelstelling van onze internationale conferentie op 8 en 9 oktober. Voor deze tweedaagse conferentie sloeg Unia de handen in elkaar met het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens en kregen we steun van het OHCHR (VN-bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten).
Studie over de burgerparticipatie van personen met een handicap
In het kader van de gemeentelijke en provinciale verkiezingen van 2018 en de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2019, voert Unia een studie uit naar de burgerparticipatie van personen met een verstandelijke en/of psychische handicap.
Unia reageert tevreden op gelijkekansentest van het Brussels Parlement
Met een ruime meerderheid keurde het Brussels Parlement de ordonnantie goed die een gelijkekansentest invoert. Unia en het Steunpunt Armoede vinden dit een goede stap vooruit: ‘Zo kan het Brusselse Gewest systematisch analyseren wat de mogelijke impact zou zijn van maatregelen op groepen die mogelijk structureel gediscrimineerd worden.’
Lokale verkiezingen in het teken van gelijke kansen
De gemeenteraadsverkiezingen zijn hét moment om een nieuwe wind door het gelijkekansenbeleid te laten waaien. Daarom lanceerde Unia een website vol concrete voorbeelden om gemeentes te inspireren. We bestuderen ook de toeganklijkheid van de verkiezingen en trekken hier lessen uit voor de verkiezingen van 2019.
Unia tevreden met aanbevelingen Europese Commissie
De Europese Commissie wil dat elke lidstaat maatregelen neemt om de burgers effectief te beschermen en discriminatie bestrijden. De Commissie dringt aan op sterkere gelijkekanseninstellingen. Unia is tevreden met dit signaal van de Europese Commissie.
Jaarrapport: Steeds meer mensen melden discriminatie bij Unia
Unia heeft vorig jaar een recordaantal dossiers over discriminatie geopend. Van de 2.017 dossiers werd er 326 keer onderzocht of er sprake was van aanzetten tot haat, geweld of discriminatie online. ‘Stilstaan is achteruit gaan. Daarom helpt Unia steeds meer mensen op verschillende manieren: via vormingen, adviezen of studiewerk.’
Unia publiceert Jaarverslag 2017
Stilstand is geen optie: dat is de titel van het nieuwe Jaarverslag van Unia. Deze publicatie bundelt de belangrijkste cijfers, tendensen en initiatieven van 2017. Op donderdag 14 juni werd het Jaarverslag voorgesteld aan het publiek.
Unia internationaal erkend als nationaal mensenrechteninstituut
Unia heeft sinds kort de internationale erkenning als nationale mensenrechteninstelling met status B . Unia dankt die status aan haar onafhankelijkheid en inzet voor mensenrechten, onder meer voor het recht op gelijke kansen en nondiscriminatie. ‘De status B is de eerste stap voor ons land naar een mensenrechteninstituut met status A, een instituut dat álle mensenrechten beschermt,’ zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Unia helpt gemeenten te werken aan gelijke kansen
Met kiesgelijkekansen.be geeft Unia lokale politici of medewerkers van steden of gemeenten inspiratie om gelijke kansen te bevorderen in hun gemeente. De site bundelt zowel sterke voorbeelden van lokale overheden als adviezen van Unia.
Volg ons op onze sociale media