Zoek Artikel
Positieve actie mogelijk op arbeidsmarkt: Unia reageert
Opnieuw een stap richting gelijke kansen voor iedereen die wil werken in de privésector’, zo reageert Unia tevreden op het KB Positieve Acties dat vandaag werd goedgekeurd door de Ministerraad.
Schild en Vrienden: Unia zet juridische stappen
Unia reageert verbolgen op de berichten van Schild & Vrienden die de Pano-reportage aan het licht bracht. Unia wijst erop dat de rechtse beweging al langer op haar radar lag. In het verleden kreeg de organisatie er al een tiental meldingen over. Met de berichten die Unia nu las, zet de organisatie juridische stappen en contacteert ze het parket.
Unia reageert op Vlaams actieplan tegen huurdiscriminatie
Dat de Vlaamse regering 32 jaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een woning, doet Unia de wenkbrauwen fronsen. Niet alleen bij de timing, maar ook bij de inhoud van het actieplan Huisvesting stelt Unia vragen. Het plan ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering.
Meer dossiers over arbeidsdiscriminatie bij Unia in 2017
Vorig jaar opende Unia in het totaal 2.017 dossiers over situaties waarin mensen zich gediscrimineerd voelden. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016 (1.907 dossiers). Unia opende het vaakst dossiers over arbeidsdiscriminatie. Ondanks enkele verbeteringen op wetgevend vlak trekt Unia aan de alarmbel.
Positieve acties kunnen de arbeidspositie van sommige groepen versterken
Tijdens een studiedag in Brussel kaarten Unia en het Minderhedenforum aan dat positieve acties opgenomen zijn in de antidiscriminatiewetgeving, maar dat ze zonder een Koninklijk Besluit niet in werking kunnen treden. Positieve acties kunnen de arbeidspositie van sommige groepen versterken. Zo wordt de werkvloer ook echt een afspiegeling van de samenleving.
Werknemer krijgt celstraf voor negationisme
Een man is door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 5 maanden cel en een geldboete voor verschillende misdrijven, waaronder een strafbare inbreuk op de Negationismewet op de werkvloer. De man verkondigde dat “Hitler nog te braaf was en het vergassen van de Joden slechts een detail was in de geschiedenis.” Unia stelde zich burgerlijke partij.
Kotbaas veroordeeld voor discriminatie
De rechtbank van Gent veroordeelde een kotbaas tot een dwangsom voor onder andere raciale discriminatie omdat hij zijn studentenkot alleen wou verhuren als de kandidaat-huurder ‘tussen de 20 en 26 was én Belgische ouders’ had.
Wat is er allemaal te doen op 21 maart?
21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Onze lokale contactpunten steken die dag de handen uit de mouwen en delen meer dan 20.000 badges uit aan steden en gemeenten. En je kan ons ook een bezoekje brengen op de onderstaande evenementen.
Veroordeling voor racistische haatpraat
De strafrechtbank van Mechelen veroordeelde vorige week een vrouw tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 1800 euro na racistische uitlatingen. Unia informeerde en begeleidde het slachtoffer, die onder andere te slikken kreeg dat hij een “vuile zwarte, stinkende neger is die bananen moet gaan plukken”.
Diversiteitsbarometer Unia: kansenongelijkheid onderwijs onder de loep
De kansenongelijkheid in het Vlaamse onderwijs blijft een onaanvaardbare realiteit en vloeit voor uit de manier waarop het onderwijs is georganiseerd en uit de blik van scholen op hun leerlingen. Dat is de rode draad die loopt in een nieuwe studie van KU Leuven, UGent en ULB in opdracht van Unia.
Volg ons op onze sociale media