Zoek Artikel
Unia gaat in cassatieberoep tegen een arrest dat de deur opent voor willekeurige uitsluiting van minderheden
De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen besliste op 7 januari 2021 dat de vzw Moeders voor Moeders discrimineert door hulpbehoevende moeders die de islamitische hoofddoek dragen afzonderlijk te behandelen. De vzw is hiertegen in beroep gegaan. Vandaag oordeelde het Antwerpse Hof van Beroep dat de antidiscriminatiewetgeving hier niet van toepassing is.
MIVB veroordeeld wegens discriminatie sollicitante met hoofddoek
Unia is tevreden over de uitspraak van de Brusselse arbeidsrechtbank op 3 mei 2021 in de rechtszaak tegen de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Mevrouw T., Unia en de Ligue des droits humains waren naar de rechter getrokken.
Hoofddoek toegelaten in de rechtbank: verouderd artikel in Gerechtelijk Wetboek eindelijk aangepast
Sommige rechters eisen nog steeds dat vrouwen hun hoofddoek afdoen in de rechtszaal – ondanks de veroordeling van België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Deze eis stoelt op een letterlijke interpretatie van artikel 759 van het Gerechtelijk Wetboek, dat nu werd aangepast. "Artikel 759 werd aangenomen in de 19e eeuw, in een tijd dat iedereen een hoed droeg," legt Unia-directeur Els Keytsman uit. "Het werd tijd dat België zijn verplichtingen nakwam en dit volkomen achterhaalde artikel wijzigde.”
Het verbod op religieuze symbolen in het hoger onderwijs in een intern reglement is discriminerend
De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf de leerlingen, die geen sluier mochten dragen op de hogeschool Haute Ecole Francisco Ferrer, op 24 november toch gelijk. Unia had zich bij de actie aangesloten.
Ex-gelovigen uitsluiten of viseren kan niet volgens de Antidiscriminatiewet, zegt de rechter
Een geloofsgemeenschap mag afvallige leden nooit aan een ‘uitsluitingsbeleid’ onderwerpen, vaak met erg schadelijke gevolgen voor de familiebanden van de betrokken mensen. De rechtbank van eerste aanleg in Gent heeft vandaag in dit verband de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen veroordeeld tot een geldboete van 12.000 euro voor het aanzetten tot discriminatie en haat tegen ex-leden.
‘Wallonie-Bruxelles Enseignement’ (50.000 leerlingen) staat levensbeschouwelijke tekenen vanaf volgend jaar toe
Iedereen moet een opleiding kunnen volgen, met respect voor zijn of haar rechten en vrijheden. Unia is dan ook blij omdat studenten in het hoger en volwassenenonderwijs, georganiseerd door Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE), vanaf september 2021 hun geloofsovertuiging of levensbeschouwing (kruisje, hoofddoek, keppeltje) zullen kunnen uiten.
Vrouwen met islamitische hoofddoek afgescheiden helpen is discriminatie
De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft op 7 januari 2021 beslist dat de vzw Moeders voor Moeders discrimineert door aparte hulpverlening te voorzien voor hulpbehoevende moeders die een islamitische hoofddoek dragen. Ook vrijwilligers en begeleiders van deze moeders worden gediscrimineerd door hen te onderwerpen aan een hoofddoekenverbod. Unia vindt de uitspraak van de rechter een goede zaak.
Diversiteitsplan Gent: kansen voor een inclusieve stad
De stad Gent presenteerde dinsdag haar nieuw plan voor meer diversiteit en inclusie bij het stadspersoneel. Gent wil dat haar personeelsbestand een betere afspiegeling vormt van de lokale samenleving, en stelt nu een kader voor om dat te realiseren. Unia reageert enthousiast op de voorstellen.
Unia helpt de Brusselse overheid in de strijd tegen seksistische islamofobie
Unia heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van 25 aanbevelingen ter bestrijding van islamofobie jegens moslimmeisjes en -vrouwen, ter gelegenheid van de Brusselse Week van de Acties tegen Haat en Islamofobie.
De zaak Achbita: terug naar af?
Het arbeidshof van Gent deed op 12 oktober 2020 een uitspraak in de zaak van Samira Achbita. Die werd 14 jaar geleden ontslagen bij de onderneming G4S omdat ze een hoofddoek wilde dragen in haar job als receptioniste.
Volg ons op onze sociale media