Moord op Mbaye Wade: haatmotieven bevestigd door hof van assisen

7 juni 2024
Actiedomein: Politie en justitie
Discriminatiegrond: RacismeSeksuele geaardheid

Tien jaar na de veroordeling van de moordenaars van Ihsane Jarfi heeft het hof van assisen in Luik de dader van de moord op Mbaye Wade in september 2020 veroordeeld, met de verzwarende omstandigheden van homofobie en racisme. Unia reageert opgelucht op dit vonnis.

Unia had zich burgerlijke partij gesteld, samen met de familie en andere organisaties zoals de Fédération Prisme en het Maison Arc-en-Ciel van Luik, om te zorgen dat de homofobe en racistische motieven van de daders werden erkend.

"Misdrijven zoals de moorden op Mbaye Wade of  Ihsane Jarfi moeten zwaar worden bestraft. Ze raken niet alleen de slachtoffers en hun naasten, ze laten ook een diepe indruk na op de ganse samenleving, vooral op mensen met dezelfde seksuele oriëntatie of afkomst. Dit is onaanvaardbaar en ondraaglijk", legt Els Keytsman, directeur van Unia, uit.


Geïnternaliseerde homohaat

Met deze uitspraak erkent de rechtbank ook uitdrukkelijk de mogelijkheid dat een homofobe daad kan worden gepleegd door iemand die van zichzelf niet kan aanvaarden homoseksuele relaties te hebben. Dit wordt ook wel geïnternaliseerde homohaat genoemd.

Volgens de rechtbank is Mbaye Wade "vanwege zijn homoseksualiteit gedood en zijn lichaam geschonden, omdat de beschuldigde juist dat aspect van hem wilde vernietigen dat hij niet kon verzoenen met zijn eigen denkbeeld."

Toename van het aantal dossiers bij Unia

Unia registreert bij de dossiers die het behandelt, een toename van haatmisdrijven inzake seksuele oriëntatie, met 85 dossiers in 2023, tegen 53 in 2022. Dit is ook het hoogste aantal in de afgelopen 5 jaar. Proportioneel stelt Unia vaker haatmisdrijven vast in zaken die verband houden met seksuele oriëntatie dan in andere dossiers.

Meer dan de helft van de dossiers over homohaat die Unia in 2023 heeft afgesloten, bevatte haatmisdrijven, zoals slagen en verwondingen of intimidatie, tegen minder dan een kwart in de andere dossiers. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg.