Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen
Ook Unia bevestigt dat mensen met een handicap vandaag nog steeds niet op dezelfde manier kunnen deelnemen aan de samenleving als mensen zonder een handicap. Zo reageert Unia op het rapport Inclusiespiegel Vlaanderen 2016 van GRIP. Unia wil dat de overheid nu zelf beter in de gaten houdt hoe in ons land de inclusie van mensen met handicap loopt.
België ratificeerde 8 jaar geleden het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Dat verdrag onderlijnt het belang van autonomie en gelijkwaardigheid. ‘Toch zijn de cijfers die GRIP verzamelde niet rooskleurig. Veel mensen met een handicap hebben moeite met de toegang tot de arbeidsmarkt, laat staan dat ze op andere domeinen in het leven wél kunnen deelnemen,’ zegt Els Keytsman, Unia-directeur.
Om haar beleid bij te sturen waar nodig, moet de overheid zelf beter de vinger aan de pols houden. ‘Door systematisch data te verzamelen en te analyseren zullen de aandachtpunten bovendrijven. Zo kan de overheid beter en meer gericht werk maken van de bepalingen uit het VN-Verdrag. Daarnaast moet er een concrete planning op tafel liggen mét een tijdsschema,’ gaat Keytsman verder.
Cijfers Unia
De jaarcijfers van Unia bevestigen het beeld van GRIP. ‘Steeds meer mensen met een handicap melden ons een ongelijke behandeling. Het aantal dossiers van mensen met een handicap is tussen 2015 en 2016 met 27 procent gestegen, van 384 naar 487.’
‘Beweren dat we als land stilstonden zou kort door de bocht zijn. Er zijn dingen verbeterd. Dan denken we bijvoorbeeld aan de stappen die gezet worden naar een meer inclusief onderwijssysteem en de hervorming van de regelingen in verband met onbekwaamheid. Toch blijft nog te vaak de handicap centraal staan en niet het individu,’ besluit Keytsman.
Unia heeft van alle overheden in ons land de opdracht gekregen om het VN-Verdrag te promoten, te beschermen (meldingen behandelen) en op te volgen.
Vergelijkbare artikels
Handicap: Unia bij de VN om de rechten van mensen met een handicap te verdedigen
Unia is op 22 augustus in Genève om deel te nemen aan de evaluatie van België door het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap. In haar rapport toont Unia waar vooruitgang geboekt is, op welke punten deze legislatuur vertraging heeft opgelopen en geeft ze 87 aanbevelingen.
Federaal actieplan handicap 2021 – 2024: tussentijds rapport
Op 3 februari 2023 keurde de Ministerraad het tussentijds rapport goed over de implementatie van het federale actieplan handicap 2021-2024. Unia was betrokken bij het proces en is zeer tevreden over de geboekte vooruitgang.
Overheden moeten volgens Unia meer doen voor mensen met een handicap
Er is nog een lange weg te gaan voor mensen met een handicap een echte plaats hebben in een inclusieve samenleving. Dat is de conclusie van het laatste verslag van Unia over de eerbiediging van de rechten van personen met een handicap. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd ter ere van de Internationale dag van personen met een handicap. "Het is tijd dat de overheden hun beloften nakomen", zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Laten we praten over geestelijke gezondheid!
Ter gelegenheid van de Werelddag voor geestelijke gezondheid op 10 oktober onderlijnt Unia dat de rechten van mensen met psychische problemen worden beschermd door een VN-Verdrag en dat er zowel individueel als structureel oplossingen bestaan.