Pride: toegankelijke rechten!
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum neemt ook dit jaar deel aan de Pride in Brussel. Een delegatie zal deze keer aanwezig zijn in de stoet, vergezeld van een ‘zeer hoge vertegenwoordiger van Justitie’. Op die manier wil het Centrum personen die gediscrimineerd, gepest of aangevallen werden omwille van hun seksuele geaardheid, aanmoedigen om dat te melden.
Het Centrum kan hen informeren over hun rechten, hen bijstaan in het zoeken naar een oplossing, of de feiten registreren om zo de betrokken overheden te sensibiliseren. Die dienstverlening is niet-bindend, gratis en vertrouwelijk.
“Justitie kan soms intimiderend overkomen”, verduidelijkt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. "Toch bestaan er in de meeste gevallen even constructieve alternatieven. Het Centrum legt steeds de nadruk op onderhandelde oplossingen en zoekt, indien mogelijk, naar structurele veranderingen. Zowel in de ‘Meld het’-campagne als in onze sensibiliseringsacties en vormingen, bijvoorbeeld aan de politie, zetten we in op een betere toegankelijkheid van rechten.”
Ook de Meldpunten Discriminatie van het Centrum organiseren activiteiten naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, op 17 mei. In West-Vlaanderen nodigen de Meldpunten lokale holebi-organisaties uit voor een ‘Meet and Eat’ op 30 mei. In Hasselt trekt het Meldpunt de straat op met een informatiestandje. Voorbijgangers kunnen op de foto met slogans tegen haat en voor tolerantie. Een tentoonstelling in het Regenbooghuis over holebi- en transrechten wereldwijd, biedt geïnteresseerden nog meer achtergrondinformatie.
Het Centrum publiceert vandaag eveneens cijfers over individuele dossiers uit 2014 op grond van seksuele geaardheid. Ze kunnen geraadpleegd worden op onze website.
Vergelijkbare artikels
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?
Ben je getuige van homofoob geweld? Unia moedigt iedereen aan om het te melden!
Ook in 2021 steeg het aantal meldingen bij Unia over discriminatie omwille van seksuele geaardheid. Daarbij ging het vooral over geweld tegen LGBTI+-personen. Unia benadrukt dat getuigen essentieel zijn om ervoor te zorgen dat de daders een zwaardere straf krijgen: ze zorgen ervoor dat het homofobe motief door de rechtbank kan worden erkend.
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Plasma- en bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen: België hinkt achterop
Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk deden het al, België loopt nog achter met het versoepelen van de regels rond plasma- en bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). Nochtans moest België voor september 2021 werk maken van een nieuwe wetgeving voor plasmadonatie, volgens een arrest van het Grondwettelijk Hof. Unia dringt aan op actie bij de minister van Volksgezondheid, zeker in de huidige context van het wereldwijde plasmatekort.