Pride: toegankelijke rechten!

13 mei 2015
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum neemt ook dit jaar deel aan de Pride in Brussel. Een delegatie zal deze keer aanwezig zijn in de stoet, vergezeld van een ‘zeer hoge vertegenwoordiger van Justitie’. Op die manier wil het Centrum personen die gediscrimineerd, gepest of aangevallen werden omwille van hun seksuele geaardheid, aanmoedigen om dat te melden.

Het Centrum kan hen informeren over hun rechten, hen bijstaan in het zoeken naar een oplossing, of de feiten registreren om zo de betrokken overheden te sensibiliseren. Die dienstverlening is niet-bindend, gratis en vertrouwelijk.

“Justitie kan soms intimiderend overkomen”, verduidelijkt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. "Toch bestaan er in de meeste gevallen even constructieve alternatieven. Het Centrum legt steeds de nadruk op onderhandelde oplossingen en zoekt, indien mogelijk, naar structurele veranderingen. Zowel in de ‘Meld het’-campagne als in onze sensibiliseringsacties en vormingen, bijvoorbeeld aan de politie, zetten we in op een betere toegankelijkheid van rechten.”

Ook de Meldpunten Discriminatie van het Centrum organiseren activiteiten naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, op 17 mei. In West-Vlaanderen nodigen de Meldpunten lokale holebi-organisaties uit voor een ‘Meet and Eat’ op 30 mei. In Hasselt trekt het Meldpunt de straat op met een informatiestandje. Voorbijgangers kunnen op de foto met slogans tegen haat en voor tolerantie. Een tentoonstelling in het Regenbooghuis over holebi- en transrechten wereldwijd, biedt geïnteresseerden nog meer achtergrondinformatie.

Het Centrum publiceert vandaag eveneens cijfers over individuele dossiers uit 2014 op grond van seksuele geaardheid. Ze kunnen geraadpleegd worden op onze website.