Roeland Raes veroordeeld voor negationisme.

12 december 2008
Discriminatiegrond: Racisme

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum) is tevreden dat de correctionele rechtbank van Brussel vandaag de heer Roeland Raes veroordeeld heeft voor inbreuken op de negationismewet. Hij werd veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf met drie jaar uitstel en tot een schadevergoeding van 1.000 € en de gerechtskosten aan het Centrum en aan het Forum der Joodse Organisaties, beiden burgerlijke partij in deze zaak.

De feiten waren de volgende: op 31 mei 2001 interviewt Foeke de Koe van het actualiteitenmagazine Netwerk (NCRV, Nederlandse TV) Roeland Raes in het secretariaat van het Vlaams Blok te Brussel. Hij vraagt hem ook naar zijn sympathieën voor de ‘negationisten’, volgens wie de gaskamers en de Jodenuitroeiing mythes zijn. Roeland Raes onderschrijft duidelijk maar op een subtiele manier verschillende stellingen van deze Holocaust ontkenners. Hij betwijfelt ook de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank. Deze uitzending leidde tot grote verontwaardiging in Nederland en België.

Een vertegenwoordiger van het Forum der Joodse Organisaties, dat zich in deze zaak ook burgerlijke partij heeft gesteld, formuleerde het als volgt: “De boodschap van Roeland Raes is duidelijk. Hij zaait twijfel over de systematiek van de uitroeiing, over het aantal vermoorde Joden, over het bestaan van de gaskamers (…). Tevens zaait hij twijfel over het “Dagboek van Anne Frank” dat in de geest van miljoenen mensen een monument ter nagedachtenis van de Holocaust is. Door deze uitspraken rechtvaardigt en keurt hij impliciet de genocide goed en minimaliseert hij deze aanzienlijk. (…) Hij probeert alles in vraag te stellen en twijfel te zaaien zonder direct iets te loochenen. Dit heeft psychologisch een veel sterker negatief effect dan als men iets vlakaf ontkent en weerlegt.”

Voor Jozef De Witte, Directeur van het Centrum, is de uitspraak van de rechtbank “een krachtig signaal. Ontkennen of schromelijk minimaliseren van de nazi-genocide is bij wet verboden, en terecht. Dergelijk gedrag kan niet in een democratische samenleving, omdat het de kiemen zaait voor nieuw racisme en antisemitisme, en de poort zou openzetten voor een herhaling van dergelijke misdaden tegen de mensheid.
De Witte wijst erop dat het niet de eerste keer is dat het Centrum een dergelijke zaak wint: “Het Centrum blijft – geheel volgens de opdracht die het parlement gaf – waakzaam voor dergelijk negationisme en zal blijven optreden tegen elke vorm ervan”.

Vergelijkbare artikels