Unia tevreden over resultaten praktijktesten rond holebi’s in Gent

28 november 2018

Goed nieuws, zo luidt ook de reactie van Unia op de resultaten van het onderzoek naar discriminatie van holebi’s op de woningmarkt. Holebi’s worden niet anders behandeld wanneer ze reageren op een advertentie van een immokantoren of eigenaars en hebben dus dezelfde kansen.

Het gaat dus de goede kant op, klinkt het bij Unia. We krijgen wel geregeld een melding over vooroordelen die holebi’s parten spelen wanneer ze de huiseigenaars uiteindelijk ontmoeten. ‘Bij een koppel vrouwen vraagt de eigenaar zich serieus af wie de grote tuin van het huis gaat onderhouden, bij een koppel mannen horen we regelmatig dat de eigenaar de voorkeur geeft aan een ‘stabiel koppel'. Vooroordelen kunnen trouwens in twee richtingen werken, bleek uit eerder onderzoek’. Homokoppels kunnen soms net sneller iets huren omdat ze bijvoorbeeld gezien worden als Double Income, No kids,' zegt Els Keytsman, Unia-directeur. 

Bijzonder tevreden

Wat de uiteindelijke impact is van vooroordelen, kunnen we in een latere onderzoeksfase bekijken. ‘Vandaag zijn we alvast bijzonder tevreden dat makelaars en eigenaars niet kijken naar de geaardheid van kandidaat-huurders als ze elkaar de eerste keer bellen of mailen,’ zegt Keytsman tot slot.