Zoek Artikel
Antwoorden op de meest gestelde vragen over de maatregelen in de strijd tegen COVID-19
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd. Hier vind je een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen over mogelijk discriminerende gevolgen van coronamaatregelen.
Mensenrechten in woonzorgcentra en COVID-19: een ongelukkig huwelijk
Wat waren de gevolgen van de pandemie voor de mensenrechten van ouderen in woonzorgcentra? Op de Internationale Dag van de Ouderen op 1 oktober presenteert Unia de bevindingen van een exclusieve studie over dit onderwerp. Hun mensenrechten werden tijdens de coronacrisis onvoldoende gerespecteerd, is de conclusie.
Een tv-zender die iedereen bij elkaar brengt
Een sportjournalist van de publieke omroep veroorzaakte afgelopen weekend heel wat opschudding toen hij tijdens een uitzending van de Olympische Spelen beledigende opmerkingen maakte over de seksuele geaardheid, de fysieke kenmerken en het geslacht van een paar vrouwelijke spelers van het nationale basketbalteam. Hij dacht dat de microfoons waren uitgeschakeld.
COVID-vaccinatiepaspoort en gratis PCR-tests: overheid moet knelpunten aanpakken
Het is in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend om de twee gratis PCR-tests te krijgen die de regering heeft geregeld. Die tests zijn wel belangrijk voor wie deze zomer wil reizen, want heel wat jongeren zijn nog niet gevaccineerd en veel mensen hebben nog maar één dosis van een vaccin gekregen. Het vergt bovendien tijd om een vaccinatiepaspoort op papier te krijgen. Unia onderstreept dat PCR-tests, vaccins en vaccinatiepaspoorten toegankelijk en gratis moeten zijn.
Gratis PCR-testen: ja, maar voor wie?
Gratis PCR-testen alleen voor mensen “die zich niet konden laten vaccineren” zet de deur open voor indirecte discriminaties en schending van het privéleven van burgers. Unia maakt zich zorgen over het feit dat de maatregelen niet werden genomen in overleg met het maatschappelijk middenveld en experten.
Voor een Covid vaccinatiepaspoort dat inclusie en gelijkheid waarborgt
De Europese Unie werkt actief aan een vaccinatiepaspoort. Het instrument is gebaseerd op nationale vaccinatiestrategieën of screenings die niet altijd de gelijkheid waarborgen.
Unia vraagt aanpassing regels voor bloeddonatie door homoseksuele mannen
Ondanks nieuwe wetenschappelijke inzichten blijven mannen die seks hebben met mannen (MSM) nog steeds uitgesloten van plasma- en bloeddonatie. Unia vraagt dat de minister van Volksgezondheid dringend een koninklijk besluit laat goedkeuren zodat de huidige regels proportioneel zijn en in lijn met de jongste wetenschappelijke bevindingen.
Vrouwen met islamitische hoofddoek afgescheiden helpen is discriminatie
De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft op 7 januari 2021 beslist dat de vzw Moeders voor Moeders discrimineert door aparte hulpverlening te voorzien voor hulpbehoevende moeders die een islamitische hoofddoek dragen. Ook vrijwilligers en begeleiders van deze moeders worden gediscrimineerd door hen te onderwerpen aan een hoofddoekenverbod. Unia vindt de uitspraak van de rechter een goede zaak.
Waarom safe spaces essentieel zijn voor gemarginaliseerde groepen
Een safe space is gewoon één van de middelen die waardevol en noodzakelijk zijn voor slachtoffers van racisme en discriminatie en voor minderheidsgroepen de te maken krijgen met de dominante verhoudingen die nu eenmaal bestaan in onze maatschappij.
Een assistentiehond tussen de zebra’s? Dat kan, dankzij Unia !
Personen die met een assistentiehond een dierenpark willen bezoeken, mogen hierbij niet worden gediscrimineerd. Een assistentiehond kan veilig worden binnengelaten, oordeelde een Luikse rechter onlangs.
Volg ons op onze sociale media