Voorproefje op 2020

16 januari 2020

Met welke publicaties wil Unia dit jaar de mensenrechten in de kijker zetten? Dat ontdek je hieronder. Met deze eigen studies en onderzoeken laten we ook in 2020 onze stem horen in het debat over discriminatie en gelijke kansen.

Socio-economische Monitoring

De arbeidspositie van mensen met een migratieachtergrond: dat is wat de Socio-economische Monitoring in kaart brengt. In 2013 publiceerden we het eerste rapport van deze monitoring, uitgebouwd door de FOD Werkgelegenheid en Unia. Dit jaar verschijnt de vierde editie. Dit meetinstrument bouwt op gegevens uit het rijksregister en de kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Sinds de vorige editie haalden we ook data uit het onderwijs erbij. Dat doen we deze editie weer.  

> Fris hier alvast op wat de resultaten van de vorige editie (2017).

Stemrecht voor mensen met een handicap

Waarom doen mensen met een handicap of psychische kwetsbaarheid wel of niet mee aan verkiezingen? We vroegen het hen zélf. Ook peilden we bij familie en hulpverleners. De conclusies lees je in een nieuw onderzoek rond stemrecht en handicap dat we dit jaar publiceren. Het uitgangspunt van onze studie? Het VN-Verdrag Handicap, dat benadrukt dat deelnemen aan het politieke leven een basisrecht is.         

> Lees hier meer over dit onderzoek.

Selectiviteit bij politie

In opdracht van Unia onderzocht het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) twee jaar lang procedures en handelingen bij identiteitscontroles en interventies in de politiezone Brussel-Noord.  Met dit project wil Unia een bijdrage leveren aan het onderzoek en het debat rond het risico op etnische en discriminatoire profilering bij politie-interventies. In het voorjaar stellen we het rapport met de resultaten van dit onderzoek voor.

> Lees onze aanbeveling uit 2018 rond etnische profilering bij de politie.

Jaarverslag

Ook in 2020 houden we het afgelopen jaar tegen het licht. We zorgen ervoor dat jij tot in de puntjes weet wat we in 2019 deden. We overlopen de belangrijkste trends, geven een stem aan wie we hielpen en zetten de cijfers op een rijtje.

> Kan je niet wachten? Blader alvast door ons jaarverslag van 2018.