Vormingen populair: steeds meer werkgevers kloppen aan bij Unia
Unia constateert dat steeds meer werkgevers een workshop of cursus willen volgen over diversiteit waarin bijvoorbeeld de wetgeving aan bod komt. Zo noteerde Unia tussen 2015 en 2016 een stijging van 35 procent* in het totaal aantal vormingsuren aan bedrijven en publieke sector. Om de vraag bij te benen, gebruikt Unia een online cursus over de antidiscriminatie- en antiracismewet. Twee nieuwe modules daarvan - Diversiteit en Handicap - werden woensdag samen met het VBO voorgesteld.
‘De online cursus eDiv kent een groot succes. Sinds de lancering in 2014 tellen we iets meer dan 12.000 gebruikers. Onze samenleving wordt geconfronteerd met allerlei vragen die ook bedrijven bezighouden. Door onze online vormingen, maar ook door andere opleidingen, kunnen we gebruikers wegwijs maken in de wetten en de juridische context. De wet respecteren is professionaliseren’, benadrukt Unia-directeur Els Keytsman.
Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO: ‘Diversiteit is niet altijd evident. Maar tools als eDiv tonen dat het met enkele aanpassingen en een goede dialoog wel mogelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat het aanwerven van kandidaten met een migratieachtergrond, met een handicap, jong of oud, kan helpen in het zoeken naar oplossingen, producten en markten waar men misschien niet spontaan aan denkt.’
Unia pionier e-toegankelijkheid
Bijzonder aan de nieuwe module over het thema Handicap en redelijke aanpassingen op het werk, is de volledige toegankelijkheid van de module: een Belgische primeur. Door de video’s met gebarentaal of ingesproken stemmen kunnen ook mensen met een visuele of auditieve handicap bijleren. En door intensief gebruik van technologie kunnen ook mensen met een motorische handicap zonder muis zich een weg door eDiv banen.
'De toegankelijkheid van de e-tutorial is een primeur in België. Innovatie is cruciaal voor de inclusie van mensen met een handicap. De nieuwe module Handicap is een eerste stap, onze hele online cursus eDiv maken we toegankelijk tegen 2018,’ zegt Keytsman.
* Absoluut aantal uren in 2015: 2.105 - Absoluut aantal uren in 2016: 2.857
Vergelijkbare artikels
eDiv: online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving
eDiv is een gratis online tool om Belgische ondernemingen en overheden te helpen een inclusieve en diverse werkomgeving op te zetten, te ontwikkelen en te monitoren. Veel bedrijven maken er al gebruik van, dus aarzel niet en test het uit!
Unia en ABVV geven hun samenwerking een nieuwe impuls
“Sinds 1 oktober 2004 hadden we al samenwerkingsakkoorden met de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB”, aldus Keytsman. “Maar die akkoorden beantwoordden niet meer aan de realiteit. Zowel voor Unia als voor de vakbonden is er veel veranderd. Het werd dus nodig om de akkoorden te vernieuwen”. Eind 2019 tekende Unia al een ander nieuw samenwerkingsakkoord met een andere grote vakbond, het ACV.
Nieuwe gids over personeelswerving: sociale partners stellen diversiteit voorop
De Nationale Arbeidsraad heeft een praktijkgids gepubliceerd om diversiteit en gelijke behandeling bij personeelswerving te bevorderen. Unia, die ondersteuning bood bij het uitwerken van de gids, is tevreden dat de sociale partners met dit resultaat naar buiten komen.
Werkgevers en Unia ondertekenen samenwerkingsakkoord
Vandaag zetten voor het eerst alle werkgeversorganisaties (BECI, Boerenbond, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE, VBO en VOKA) en Unia hun handtekening onder een samenwerkingsakkoord.