Zoek Artikel
Testaankoop en Unia verzetten zich tegen discriminerende ticketprijzen NMBS
Consumentenorganisatie Testaankoop en gelijkekansencentrum Unia stellen NMBS een ultimatum om haar tariefbeleid aan te passen en overwegen een rechtszaak. Sommige vervoerbewijzen bij NMBS kunnen goedkoper worden aangeschaft via de app dan aan het loket en de verkoopautomaten. Andere vervoerbewijzen worden dan weer uitsluitend via de app aangeboden. Pech voor reizigers die de aankoop en het gebruik van een smartphone niet kunnen bekostigen en/of niet in staat zijn daarmee te werken?
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) op ongelijkheid. Tot nu werden de mogelijke effecten van GAS op ongelijkheid weinig onderzocht. Daarom heeft Unia een onderzoek gevraagd bij l’Institut de Gestion de l’Environnement et d’Aménagement du Territoire (ULB). De resultaten worden eind mei 2025 verwacht.
Internering in België, een ticket naar de gevangenis of naar zorg?
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Personen met een Handicap en de Dag van de Mensenrechten schetst Unia het interneringstraject in België. Ze doet dat in een rapport dat de complexiteit ervan stap voor stap belicht.
Advies ‘Rechtvaardige transitie en mensenrechten’
Een gezamenlijk advies van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, FIRM, Unia, Myria, Kinderrechtencommissariaat en Délégué général aux droits de l'enfant.
Opvangcrisis: Europa en de Verenigde Naties uitgenodigd om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken
Acht mensenrechteninstellingen nodigen Europa en de Verenigde Naties uit om mensenrechtenschendingen te onderzoeken.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Ontslag van vrouw met gebitsprobleem is discriminatie
De voorzitter van de arbeidsrechtbank Gent, afdeling Aalst kende op 8 februari 2023 een schadevergoeding toe aan een vrouw die op haar eerste werkdag ontslagen werd omdat ze aan een erfelijk gebitsprobleem leed: “Het heeft een enorme knauw in mijn zelfvertrouwen gegeven. Opboksen tegen mensen die zo omgaan met fysieke eigenschappen van de medemens is haast onmogelijk. Nog steeds spelen de woorden door m'n hoofd ‘je zoekt beter een job achter de schermen’.”
Een basispakket energie voor iedereen?
De torenhoge energieprijzen noodzaken de federale overheid tot bijkomende energiesteun voor huishoudens. Zo’n steunmaatregelen zijn zeker belangrijk. Maar bereiken ze alle kwetsbare groepen? Unia vraagt bijkomende maatregelen.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Laten we praten over geestelijke gezondheid!
Ter gelegenheid van de Werelddag voor geestelijke gezondheid op 10 oktober onderlijnt Unia dat de rechten van mensen met psychische problemen worden beschermd door een VN-Verdrag en dat er zowel individueel als structureel oplossingen bestaan.
Volg ons op onze sociale media