Sinterklaas: een feest voor alle kinderen

23 november 2021
Actiedomein: Andere domeinen
Discriminatiegrond: Racisme

Wanneer de intocht van de Sint nadert, borrelt ook de pietenkwestie weer op: zowel voor- als tegenstanders vragen Unia of er bij het personage Zwarte Piet sprake is van racisme, en wat onze samenleving er in de toekomst mee moet doen.

Nood aan bewustwording, dialoog en creativiteit

De traditionele afbeelding van Zwarte Piet is erg stereotiep: Zwarte Piet wordt dan afgebeeld als een domme, ondergeschikte of gevaarlijke zwarte man – inclusief zwarte krullen en blackface. Zo'n stereotypen zijn niet alleen kwetsend, ze kunnen op hun beurt leiden tot vooroordelen, en die kunnen dan weer leiden tot racisme of discriminatie. Bekijk hier de video over hoe discriminatie werkt.

Unia moedigt dan ook om te kiezen voor een positieve en inclusieve afbeelding van Sint en Piet. Al in 2016 stelde het Vlaams-Nederlands huis deBuren  het Pietenpact voor: een oproep voor een sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen, dat ondertekend werd door belangrijke onderwijsnetten, kinderzenders en speelgoedketens. Sindsdien wordt de Sint vergezeld door roetpieten tijdens zijn jaarlijkse feestelijke intrede in Antwerpen, en steeds meer steden en gemeenten volgen dat voorbeeld .  

Unia benadrukt net zoals bij andere discussies over tradities het belang van bewustwording, dialoog en creativiteit. Dialoog om elkaars gevoeligheden te leren kennen, creativiteit om samen inclusieve tradities uit te denken, en bewustwording over de vele stereotypen die nog steeds leven. Met als einddoel: een sinterklaas- of sint-maartensfeest waarbij  élk kind zich welkom voelt.

Wat zegt de wet?

Is het gebruik van de figuur Zwarte Piet in strijd met de antidiscriminatie- en/of antiracismewetgeving? Het antwoord is nee. Ook als Zwarte Piet stereotiep wordt afgebeeld, gaat het niet om een strafbare vorm van racisme. Dat verandert wanneer iemand bijvoorbeeld Zwarte Piet uitbeeldt en intussen strafbare racistische uitspraken doet of handelingen uitvoert. Maar het puur afbeelden van Zwarte Piet is niet strafbaar.

Vergelijkbare artikels

9 maart 2022

Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht

Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog  in Oekraïne ontvluchten.