Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Aanbeveling: toegankelijkheid bij de MIVB voor personen met een handicap (2018)
Unia ontvangt sinds 2003 regelmatig meldingen van personen met een handicap over problemen met de toegankelijkheid van het Brusselse openbaar vervoer. De meldingen gaan zowel over de toegang tot de materiële infrastructuur als tot het rollend materieel en tot informatie en communicatie. Daarom schreef Unia een aanbeveling over de toegankelijkheid bij de MIVB.
Parallel rapport voor het Comité inzake de Rechten van het Kind (2018)
In het kader van de opvolging van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, stelden Unia, Myria en het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een gezamenlijk rapport op voor het VN-Comité voor de rechten van het kind.
Aanbeveling: implementatie van transculturele vaardigheden in de opleiding Verpleegkunde (2018)
Unia wil discriminatie in de gezondheidszorg beter bestrijden en er de diversiteit bevorderen. Maar om dat te bereiken, is er nood aan structurele aanpassingen die gezondheidsinstellingen toelaten om de sociologische evolutie in onze samenleving beter te begrijpen en te aanvaarden (veroudering van de bevolking, nieuwe migraties, …).
Aanbeveling: recht op redelijke aanpassingen voor ambtenaren met een handicap (2017)
Ambtenaren met een handicap of een chronische ziekte ondervinden soms problemen wanneer ze weer aan de slag willen of aan de slag willen blijven. Meer nog: sommige vastbenoemde ambtenaren worden zelfs verplicht op pensioen gesteld wanneer hun ziektedagen opgebruikt zijn, zelfs als ze vinden dat ze nog kunnen werken.
Aanbeveling: referentieadres voor personen die in een mobiele woning verblijven (2017)
Personen die in een mobiele woning verblijven, hebben geen hoofdverblijfplaats. Zij hebben de mogelijkheid om zich op een referentieadres in te schrijven bij een natuurlijke of rechtspersoon. De bevoegdheid voor inschrijving en controle voor een referentieadres ligt bij de gemeente. Lees de aanbeveling van Unia.
Advies betreffende moedertaal als selectiecriterium in werkaanbiedingen (2017)
Bepaalde werkgevers (zoals uitzendkantoren gespecialiseerd in de werving van tele-operatoren voor ‘call centers’) hanteren selectiecriteria zoals ‘moedertaal Nederlands’, ‘moedertaal Frans’, ‘English native speaker’, … Lees het advies van Unia.