Ga verder naar de inhoud

Kennis en aanbevelingen over discriminatie

Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.  

Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.

In de kijker

Onderzoeksproject

Onderzoek naar racisme in de ge­zond­heids­zorg

19 maart 2025

Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België. 

Onderzoeksproject

INESAC-project: strijd tegen on­ge­lijk­heid door ge­meen­te­lij­ke ad­mi­ni­stra­tie­ve sancties (GAS)

11 juni 2024

Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025. 

Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & dis­cri­mi­na­tie

De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.

Filter

Filter op type

Filter op beschermde kenmerken

Filter op domein

Filter op jaar

68 databronnen gevonden. Er worden 68 databronnen getoond op pagina 11 van de 12 pagina's.
68 resultaten gevonden
Actieve filters: Advies of aanbeveling
Advies of aanbeveling

Aan­be­ve­lin­gen voor de be­richt­ge­ving over bui­ten­land­se personen of personen met een mi­gra­tie­ach­ter­grond (2016)

25 mei 2016

In 1993 voerde Universiteit Gent een eerste studie uit naar de inhoud van verschillende Vlaamse en Franstalige dagbladen. Die studie werd uitgevoerd op vraag van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) en Unia en onderzocht de manier waarop media personen van vreemde origine in beeld brachten.

Advies of aanbeveling

Aanbeveling: voor een structurele oplossing van het gebrek aan staan­plaat­sen voor woon­wa­gen­be­wo­ners in het Brusselse Hoofd­ste­de­lij­ke Gewest (2015)

13 oktober 2015

Een wettelijke erkenning van het wonen in een woonwagen heeft slechts zin als dit recht in de realiteit ook kan worden verwezenlijkt. Dit is in het Brusselse Gewest nog niet het geval. Het Centrum vraagt daarom aan de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om met de verschillende bevoegde beleidsniveaus maatregelen uit te werken die toelaten om de minderhedenrechten van de woonwagenbewoners van Brussel beter te waarborgen. 

Advies of aanbeveling

Pers­vrij­heid en haat­mis­drij­ven: voor een par­le­men­tair debat over artikel 150 van de Grondwet (2015)

26 augustus 2015

Unia pleit voor een herziening van artikel 150 van de Grondwet in het kader van persvrijheid en haatmisdrijven.

Advies of aanbeveling

Statutaire jobs bij de overheid en na­ti­o­na­li­teit: voor een herziening van artikel 10 van de Grondwet (2015)

26 augustus 2015

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft aan de heer Koen Geens, minister van Justitie, een aanbeveling bezorgd voor de herziening van artikel 10 van de Belgische Grondwet. Dit artikel voorziet dat de toegang tot statutaire betrekkingen in de overheidssector voorbehouden is aan personen met de Belgische nationaliteit, behoudens uitzonderingen. 

Advies of aanbeveling

Aanbeveling: toe­gan­ke­lijk­heid voor personen met een handicap van de openbare voor­zie­nin­gen in de 19 gemeenten van het Brusselse Hoofd­ste­de­lij­ke Gewest (2015)

31 juli 2015

Het Centrum heeft begin 2015 een kwalitatieve studie over de toegankelijkheid van de gemeentehuizen in de 19 gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest gemaakt. 

Advies of aanbeveling

Aanbeveling: religieus hoofddeksel op pasfoto’s en/of iden­ti­teits­do­cu­men­ten (2015)

2 juni 2015

Een ministeriële omzendbrief van 7 oktober 1992 bevat bepalingen over de foto’s die in aanmerking komen voor de identiteitskaart. De foto moet onder meer "van voren genomen worden zonder hoofddeksel" en "schoon, recent en gelijkend" zijn (art. 15a).

Op de hoogte blijven?

Wil je nieuws ontvangen over discriminatie speciaal op jouw maat? Schrijf je dan in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven: