Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Inclusieve communicatie: woordenlijst en tips
Taal telt. Zeker als je inclusief wil communiceren. Welke woorden kan je wel gebruiken? Welke zijn verouderd of welke kunnen zeker niet (meer)? Unia helpt je met algemene tips en met een woordenlijst inclusieve communicatie.
Intersectionaliteit en discriminatie
Bepaalde mensen zijn vaker slachtoffer van discriminatie dan anderen omdat ze deel uitmaken van groepen met meerdere identiteiten. Dat noemen we meervoudige discriminatie. Intersectionele discriminatie is een vorm van meervoudige discriminatie.
Parallel verslag voor het Comité voor de rechten van personen met een handicap (2024)
In 2023 zal het VN-comité voor de rechten van personen met een handicap opnieuw beoordelen in hoeverre België de rechten van personen met een handicap naleeft. In het kader van deze beoordeling heeft Unia op 3 december 2021, de internationale dag van personen met een handicap, haar tweede schaduwrapport ingediend bij het comité.
10 beleidsprioriteiten voor handicap (2024)
Unia stelt 10 prioriteiten voor de toekomstige regeringen om de rechten en vrijheden van personen met een handicap te respecteren.
Aanbevelingen over financiële steunmaatregelen voor personen met een handicap (2024)
Unia roept op om de leeftijdsgrens voor de zorgtoeslag in lijn te brengen met de toekenningsleeftijd van de gewone gezinsbijslag.
Jaarverslag 2023: naar een inclusieve duurzaamheid
Het jaarverslag 2023 van Unia brengt de aandachtspunten, meldingen, dossiers en trainingsuren samen uit het afgelopen kalenderjaar.