Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.
INESAC-project: strijd tegen ongelijkheid door gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Het INESAC-project onderzoekt het effect van gemeentelijke administratieve sancties op ongelijkheid. Resultaten zijn verwacht eind mei 2025.
Equality Data Hub: data over (on)gelijkheid & discriminatie
De Equality Data Hub biedt een overzicht van bestaande equality data voor verschillende beschermde kenmerken.
Religieuze praktijken op de werkvloer
Religieuze praktijken worden beschermd door de vrijheid van godsdienst. Wat doe je als werkgever met vragen naar aanpassingen? We helpen je!
Hoofddoek op het werk
Hoe ga je als werkgever om met werknemers die een hoofddoek willen dragen? Check de antwoorden op de vragen over religieuze symbolen.
Aanbeveling over de non-discriminatieclausule bij overheidsopdrachten (2024)
Unia wil dat overheden hun aankopers verplichten om een non-discriminatieclausule standaard op te nemen in alle bestekken. We werkten enkele modelclausules uit om op te nemen in alle bestekken. Het opnemen van een non-discriminatieclausule in overheidsopdrachten kan een hefboom worden voor een inclusieve arbeidsmarkt vrij van discriminatie.
Advies over de invoering van het begrip ‘redelijke aanpassing door associatie’ (2024)
Unia bracht in 2024 een advies uit over de invoering van het begrip 'redelijke aanpassingen door associatie' in het Brussels Wetboek inzake de gelijkheid, de non-discriminatie en de bevordering van diversiteit.
Rapport antisemitisme in België (2024)
Het rapport antisemitisme (2024) van Unia analyseert de meldingen van 2018 en 2022. De bijlage geeft een nieuwe stand van zaken na 7 oktober 2023. Ontdek meer.
Antisemitisme in België
Antisemitisme is een vorm van discriminatie of haat tegenover mensen omdat ze van Joodse afkomst zijn. Het wordt ook Jodenhaat genoemd.