Zoek Publicatie
COVID-19: een test voor de mensenrechten - eerste rapport (2020)
Unia analyseerde de maatschappelijke impact van de coronacrisis in België. De maatregelen die de overheden namen om de pandemie in te dijken, hadden een zware impact op kwetsbare doelgroepen (oudere personen, personen met een handicap, jongeren, personen in instellingen, ….) Unia stelt de proportionaliteit van deze maatregelen in vraag en doet een reeks aanbevelingen aan de overheden.
Impact van de coronacrisis op personen met een handicap (2020)
Het rapport “COVID en mensenrechten: impact op personen met een handicap en hun naasten” toont de resultaten van een grote bevraging die in de lente van 2020 uitgevoerd werd.
Recht op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de samenleving
Wat houdt het Artikel 19 VN-verdrag over het recht op zelfstandig wonen en inclusie in de samenleving precies in? Unia schreef er een heldere tekst over en ook een versie in eenvoudig Nederlands.
Rapport: deelname van personen met een handicap aan verkiezingen
Unia sprak met personen met een handicap, hulpverleners en ouders over het stemrecht van personen met een handicap. De resultaten bundelden we in dit rapport.
Overleg rond redelijke aanpassingen op school: een leidraad
Unia werkte een leidraad uit met handvaten voor het CLB, de school en de ouders om het overleg rond redelijke aanpassingen voor leerlingen kwaliteitsvol te laten verlopen. En dat met een gemotiveerd verslag of een verslag.
Armoede en handicap in België (2019)
Personen met een handicap hebben een hoger risico op armoede dan de rest van de bevolking. Unia droeg bij aan dit boek over de relatie tussen armoede en handicap.
Kwaliteitsvol inclusief onderwijs in het belang van het kind
Unia en het Kinderrechtencommissariaat belichten in deze tekst hoe het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind samen gerespecteerd kunnen worden bij het verwezenlijken van het recht op inclusief onderwijs.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)
Unia liet een onderzoek uitvoeren over gelijke kansen in de scholen van de drie gemeenschappen. De Diversiteitsbarometer Onderwijs is het laatste deel van een drieluik. De eerste twee delen gingen over Werk (2012) en Huisvesting (2014).
eDiv-module: Handicap? Denk eraan!
Hoe reageer je als een medewerker een redelijke aanpassing vraagt? Wie heeft er recht op? Hoe bespreek je het in je team? Op deze en andere vragen vind je een antwoord op eDiv, in de online module 'Handicap? Denk eraan!'.
Volg ons op onze sociale media