Brochure 2009: Familie zonder grenzen
Als je in het buitenland trouwt, mag de ceremonie dan worden voorgezeten door een priester of imam? Moet je de Belgische of buitenlandse regels volgen over de leeftijd waarop je mag trouwen? Mag je als Belg met iemand van hetzelfde geslacht trouwen ongeacht zijn of haar nationaliteit? Als een Belgische vrouw een kind heeft van een buitenlander, mag deze man dan het kind erkennen in België?
Om een antwoord te bieden op deze vragen, publiceren de Association pour le droit des étrangers (ADDE), het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum), het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (Instituut) en het Vlaams Minderhedencentrum (VMC) een laagdrempelige brochure voor alle internationale families over hun rechten en plichten bij een huwelijk, echtscheiding, afstamming en adoptie.
Downloads
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)

Unia evalueerde in 2020 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.
Covid-19: een test voor de mensenrechten (2020)
Unia analyseerde de maatschappelijke impact van de coronacrisis in België. De maatregelen die de overheden namen om de pandemie in te dijken, hadden een zware impact op kwetsbare doelgroepen (oudere personen, personen met een handicap, jongeren, personen in instellingen, ….) Unia stelt de proportionaliteit van deze maatregelen in vraag en doet een reeks aanbevelingen aan de overheden.