Jaarverslag Discriminatie/Diversiteit 2010

Vorig jaar lag de 'focus' in ditzelfde jaarverslag op de discriminatiegrond handicap. Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om ons te buigen over een andere belangrijke discriminatiegrond: seksuele geaardheid.

Ondanks de vooruitgang die op wetgevend vlak is geboekt (antidiscriminatiewetten, wettelijk samenwonen, huwelijk, adoptie) en de grotere maatschappelijke aanvaarding van homoseksualiteit, stellen wij vast dat de vooroordelen en clichés over holebi's blijven bestaan.

Discriminatie en homofobie zijn nog lang niet verdwenen. Daarom leek het ons belangrijk om het te hebben over punten die nog moeten worden aangekaart met het oog op de erkenning van de rechten van holebi's, onderrapportage van discriminatie en homofobe incidenten, gelijke kansen voor holebi's op de arbeidsmarkt, combinatie van seksuele geaardheid met andere discriminatiegronden (geslacht, religie, afkomst, gezondheidstoestand – aids), enz.

Deze focus streeft in geen geval volledigheid na, maar wil een aantal instrumenten aanreiken en een aanzet geven voor verder overleg en denkpistes.

Welke andere opvallende feiten hebben zich in 2010 voorgedaan?

De cijfers bevestigen de grote trends die wij de afgelopen jaren hebben vastgesteld: bij de meldingen die wij ontvangen, blijft racisme de belangrijkste discriminatiegrond. De meeste meldingen zijn bovendien arbeidsgebonden. We verwijzen naar het hoofdstuk ‘Cijfers' voor een volledig overzicht met de nodige toelichtingen.

Ook dit jaar heeft het Centrum heel wat geïnvesteerd in de uitbreiding van een lokaal netwerk om discriminatie te bestrijden. Voor het Centrum is het een essentiële uitdaging om zoveel mogelijk contacten te leggen met gewesten, gemeenschappen, gemeenten, sociale partners, verenigingen, enz. om een zo groot en dicht mogelijk netwerk voor de bevordering van gelijke kansen te creëren. Dit netwerk is een uiterst belangrijk middel om onderrapportage tegen te gaan en om zoveel mogelijk mensen – en uiteindelijk de hele maatschappij - bij het project te betrekken.

Vorig jaar heeft het Centrum heel wat onderwerpen aangekaart. Het beperkt zich hierbij niet tot juridische en morele analyses die broodnodig zijn, maar besteedt ook heel wat aandacht aan wat er echt in de praktijk leeft. Wij verwijzen in dit verband onder meer naar:

  • de studie over 'Culturele diversiteit op de werkvloer' (met de zogenaamde 'redelijke tegemoetkomingen');
  • de strijd tegen discriminatie in de uitzendsector (denk maar aan de tv-uitzending VOLT die aantoonde dat discriminerende praktijken nog steeds schering en inslag zijn bij uitzendkantoren);
  • de studie over discriminatie en het omgaan met diversiteit in de sociale huisvesting.

In 2010 nam België het Voorzitterschap van de Europese Unie waar. Het Centrum was betrokken bij een aantal belangrijke evenementen zoals de Equality Summit (in november) en organiseerde de Conferentie van Experts over Europese Integratiemodules (in december).

Kortom, het Centrum heeft er in 2010 opnieuw alles aan gedaan om zo goed mogelijk werk te leveren.

Opmerking: In grafiek 38 (p.85) verwijst het stukje taart van 22% naar 'Privaat bedrijf', daar moet echter 'Verenigingen' bij staan.