Naar alternatieve maatregelen in de strijd tegen discriminatie en haatmisdrijven (2012)
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding streeft ernaar om alternatieve maatregelen te ontwikkelen in de strijd tegen discriminatie en haatmisdrijven. Daarmee wil het een proactief antidiscriminatiebeleid voeren door de actoren specifieke instrumenten aan te reiken die aangepast zijn aan de discriminerende aard van de daad.
In de dagelijkse praktijk zoekt het Centrum eerst en vooral naar buitengerechtelijke oplossingen voor de meldingen en dossiers die worden voorgelegd. Met dergelijke oplossingen wil het Centrum een alternatieve piste aanreiken als antwoord op de maatschappelijke uitdagingen en mogelijke spanningen die het ‘samenleven’ met zich meebrengt wanneer het gaat om de erkenning van de andere met respect voor diversiteit. Dit zijn aspecten die in de klassieke procedures vaak verwaarloosd worden.
Vanuit dit standpunt wil het Centrum een centrale plaats toekennen aan het slachtoffer door de schade te herstellen en het slachtoffer zijn gevoel van eigenwaarde terug te geven. Bij deze aanpak krijgt ook de ‘dader’ een actieve rol.
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Jaarverslag 2023: naar een inclusieve duurzaamheid
Het jaarverslag 2023 van Unia brengt de aandachtspunten, meldingen, dossiers en trainingsuren samen uit het vorige kalenderjaar.