Zoek Onderhandelde oplossingen
Vermoedelijke homofobie sterk aangepakt
Na het ontslag van een andere werkneemster wegens haar seksuele geaardheid, vreest een homoseksuele werknemer ook voor zijn ontslag. Dankzij Unia gaat het bedrijf akkoord met afspraken om homofobie binnen het bedrijf tegen te gaan.
Sollicitante met hoofddoek krijgt nieuwe kans
Mag een werkneemster een hoofddoek dragen bij een functie zonder klantencontact? Bij het solliciteren van een job zonder klantencontact, wordt een vrouw afgewezen omdat ze een hoofddoek draagt. Unia komt tussen omdat het een vorm van discriminatie is.
Pestgedrag op werk onder handen genomen
Een medewerker wordt zwaar gepest en daarna ontslagen, omdat hij een autismespectrumstoornis heeft. Na het contact met Unia komen er redelijke aanpassingen en excuses van het management.
De syndicus van een gebouw past zich aan een slechtziende persoon aan
Als de syndicus van een gebouw informatie verspreidt via sms of via affiches in de hal, heeft de slechtziende eigenares van een appartement daar geen toegang toe. Dankzij de interventie van Unia heeft de syndicus oplossingen gevonden om die persoon in te lichten.
Telewerk en een rustig bureau voor een werkneemster in een OCMW
Een vrouw met een handicap verdraagt het werken in een open kantoorruimte niet meer. Het OCMW waarvoor ze werkt, stemt ermee in om haar een ander bureau te geven en haar een dag telewerk per week toe te staan.
Maatregelen om een dove werkneemster te helpen bij de interactie met haar collega’s
Een dove vrouw heeft behoefte aan enkele redelijke aanpassingen om goed te communiceren met haar collega’s. Na de interventie van Unia organiseert haar werkgever een bewustmakingssessie voor het voltallige personeel en formaliseert hij een lijst met redelijke aanpassingen.
“Moedertaal Frans” vervangen in een personeelsadvertentie
Van kandidaten eisen dat ze Frans als moedertaal hebben, is discriminerend. En het is niet noodzakelijk. Het volstaat om van de kandidaten een “zeer goede kennis van het Frans” te vragen.
Een parkeerplaats voor een huurster met een handicap
Kan het individueel toewijzen van een parkeerplaats in een gedeelde parking jaloezie opwekken bij andere bewoners? Unia legt uit wat redelijke aanpassingen zijn aan de syndicus van mede-eigendom van een gebouw. We vinden zo een oplossing voor een huurster die zich moeilijk kan verplaatsen.
Redelijke aanpassingen voor dove studente op stageplaats
Een jonge dove studente studeert voor kinderopvangassistent. Maar ze krijgt een negatieve evaluatie tijdens haar stage bij kinderen van 0 tot 3 jaar. De reden? Ze zou door haar handicap “de kinderen in gevaar brengen”.
Dochter van moeder met handicap kan mee met leerlingenvervoer
Een mama kan door haar handicap haar dochtertje niet naar de dichtstbijzijnde bushalte brengen om naar school te gaan. Samen met de Waalse vervoersmaatschappij TEC vindt Unia een oplossing: de schoolbus pikt het meisje nu op bij haar thuis.