Kindergeld telt mee voor solvabiliteit

18 februari 2019
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Andere gronden

Een appartement geweigerd worden, hoewel je de huurprijs vlot kan betalen? Het overkwam een man van Irakese origine die op zoek was naar een nieuwe gezinswoning. Unia wees het immokantoor erop dat het kindergeld meegeteld moet worden bij het bepalen van de solvabiliteit.

Kindergeld telt mee voor solvabiliteit

De man huurde al een kleine studio voor zichzelf, maar die werd te klein toen zijn vrouw en twee kinderen met hem herenigd werden in België. Het gezin ging daarop op zoek naar een nieuw appartement dat meer ruimte en comfort bood. Ze stelden zich kandidaat voor een appartement, maar werden geweigerd door de immomakelaar. De reden? De makelaar vond het gezinsinkomen niet hoog genoeg. Nochtans had de vader vast werk en lag het appartement perfect binnen de financiële mogelijkheden van het gezin: de huurprijs bedroeg minder dan 1/3e van het netto gezinsinkomen.

Unia nam daarom contact op met de makelaar. Die vertelde ons dat hij het kindergeld niet meerekende bij de berekening van het gezinsinkomen. We informeerden hem dat het niet meerekenen van het kindergeld discriminerende gevolgen kan hebben. Het kantoor zal vanaf nu bij het bepalen van de solvabiliteit voor alle klanten het kindergeld meerekenen als stuk van het gezinsinkomen.

Meer weten?