Leerlinge met depressie mag niet thuis slapen

30 november 2017
Actiedomein: Onderwijs
Discriminatiegrond: Handicap

Een leerlinge in het tweede leerjaar balanceert al een tijdje op de rand van een depressie. Aan het einde van het schooljaar is er een Geïntegreerde Werkperiode met een overnachting. En die overnachting ziet de leerlinge niet zitten. De directie weigert om een uitzondering voor haar te maken. 

Leerlinge met depressie mag niet thuis slapen

Het meisje wil wel graag meedoen aan de activiteiten, maar ze ziet het niet zitten om buitenshuis te overnachten. Haar mama vraagt daarom aan de directie of het mogelijk is om een uitzondering te maken. Ze stelt voor dat ze haar kinds ’s avonds komt oppikken, en dan ’s morgens terugbrengt voor de activiteiten beginnen.

De directie weigert en verwacht van de mama een doktersbriefje voor de twee dagen. Nochtans had de school wél een uitzondering gemaakt voor een leerling met klierkoorts.

Unia neemt daarop contact op met de school, en geeft meer informatie over redelijke aanpassingen voor leerlingen met een handicap. Want ook psychische aandoeningen kunnen een handicap zijn, zodra de leerling langdurig beperkt wordt bij het uitvoeren van bepaalde taken. De school belooft na het contact met Unia om een gesprek aan te gaan met de mama.

De mama van de leerling bevestig ons dat dit gesprek erg constructief is geweest, en dat zo de problematiek van haar dochtertje bespreekbaar is geworden. 

Lees meer over redelijke aanpassingen in het onderwijs in onze brochure.