Luchtvaartmaatschappij maakt vliegen toegankelijker

28 november 2016
Discriminatiegrond: Handicap

Een Europese luchtvaartmaatschappij gaat akkoord met Unia en laat haar werking screenen op toegankelijkheid. Twee personen met een handicap klopten bij Unia aan. De luchtvaartmaatschappij betaalt hen bovendien een schadevergoeding. 

Het is pas bij de derde boeking dat een slechtziende vrouw erin slaagt om een vlucht te boeken mét assistentiehond. De twee andere keren wordt haar reservatie geannuleerd omwille van haar hond. Enkele uren voor haar vliegtuig vertrekt, worden zij en haar hond toch geweigerd: de maatschappij had de vereiste goedkeuring niet ingebracht in het reservatiesysteem

Rolstoel niet welkom

Een vliegtuig van dezelfde maatschappij weigert om een elektrische rolstoel van een passagier mee te nemen. De rolstoelgebruikster had nochtans bij het boeken van de vlucht alle noodzakelijke stappen gevolgd. Opnieuw lag de fout bij de klantendienst van het luchtvaartbedrijf. Zij hadden de procedure niet gevolgd. Er is hier sprake van een instapweigering.

Discriminatie

Volgens Unia discrimineert het bedrijf in kwestie en Unia vraagt daarom meer uitleg. Het probleem wordt erkend en samen wordt er gezocht naar een oplossing buiten de rechtbank.

De passagiers krijgen een schadevergoeding. De luchtvaartmaatschappij zal haar dienstverlening laten doorlichten door een externe expert en daarna maatregelen nemen die de toegankelijkheid van haar vluchten verbetert.

Lees ook:

Volg ons op onze sociale media