Personen met een handicap kunnen blijven zwemmen, ook in coronatijden

4 april 2022
Discriminatiegrond: Handicap

Een persoon met een handicap kan het gemeentelijk zwembad niet meer gebruiken door de coronamaatregelen. Na overleg met Unia, versoepelt de zwembaddirecteur de regels.

Een persoon met een handicap gaat regelmatig zwemmen, onder andere om therapeutische redenen. Bij de heropening van zwembaden in 2020 werden strenge maatregelen getroffen om te voldoen aan de opgelegde afstands-en veiligheidsvoorschriften. Binnen deze regels vormden de beperking van badtijd, de verplichting om gebruik te maken van individuele kleedkamers en het herorganiseren van de routes in de gebouwen, een probleem voor deze persoon wegens zijn mobiliteitsproblemen door zijn handicap.

In eerste instantie ging de persoon naar de gemeente met de vraag om de regels aan te passen aan zijn specifieke behoeften. Na een weigering hiervan, nam Unia contact op met de directeur van het zwembad om mogelijke invoeringen van redelijke aanpassingen voor deze persoon te bespreken.

Een akkoord werd bereikt, de regels werden aangepast. Er werden redelijke aanpassingen getroffen zoals het verlengen van de tijd om gebruik te maken van de voorzieningen, de mogelijkheid om een grotere kleedkamer te gebruiken en de mogelijkheid om het gebouw via de dichtstbijzijnde uitgang te betreden en te verlaten.