School mag redelijke aanpassing tijdens examen niet weigeren

23 augustus 2019
Actiedomein: Onderwijs
Discriminatiegrond: Handicap

Een school voorzag geen redelijke aanpassingen, waardoor een scholier niet slaagde voor zijn examen en van studierichting moest veranderen. Unia contacteerde de school die daarna terugkwam op haar beslissing.

Nochtans werd er in het begin van het schooljaar afgesproken dat de school rekening zou houden met de aandachtstoornis van de leerling in kwestie. Zo werden de redelijke aanpassingen opgelijst waardoor de scholier zoals iedereen de les kon volgen en zijn examen meedoen.

Maar met de laatste examenreeks ging het mis. Toen werden de redelijke aanpassingen aan de kant geschoven. Gevolg? De scholier slaagde niet in zijn examens en de klassenraad besliste dat hij naar een beroepsrichting moest.

Unia schreef samen de ouders van de leerling een brief naar de school. Die brief legde uit dat scholen wettelijk verplicht zijn redelijke aanpassingen te voorzien tijdens het schooljaar en de examens. 

De school roept de klassenraad terug bij elkaar en beslist om de leerling toch in de studierichting te laten verder studeren.

Meer weten?