Seropositieve man wordt gepest

25 juli 2016
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Handicap

Een seropositieve callcentermedewerker klopt aan bij ons omdat hij geïntimideerd wordt door zijn directie. Die zet de man onder druk om zijn status bekend te maken bij zijn collega's. 

Die collega's klagen volgens de directie dat de man te vaak een wc-pauze neemt en veel afwezig is. Door aidsremmers moet de man daadwerkelijk veel naar het toilet en daarnaast moet hij ook regelmatig op doktersbezoek.

Wanneer het diensthoofd de man verplicht om het te vertellen aan de collega's, belandt hij in een depressie en wordt hij (tijdelijk) werkonbekwaam. Hij vreest immers aan de deur gezet te worden. 

Unia moedigt de man aan om een procedure bij de externe preventieadviseur op te starten. Daarnaast praat Unia met het hoofd van de personeelszaken om zo de redelijke aanpassingen te overlopen. Tegelijkertijd wordt het eindrapport van de preventieadviseur tegen het licht gehouden. Daarin worden bepaalde gebreken van de directie vastgesteld. 

Er wordt voorgesteld om te veranderen naar een werkplek dichter bij zijn woning. Daarnaast wordt nagegaan of een betere indeling van zijn werkdag mogelijk is. De melder aanvaardt deze oplossing.