Zoek Beslissing
Arbeidshof Bergen, 24 juni 2011
Een handenarbeider, tevens lid van de vakbondsafvaardiging, is slachtoffer van een arbeidsongeval. Ingevolge dit ongeval mag hij geen gewichten meer heffen van meer dan 15 kg. Zijn arbeidsovereenkomst wordt opgeschort wegens overmacht ingevolge het feit dat hij niet meer geschikt is voor de betrokken job. Hij dient een vordering tot staking in wegens discriminatie op grond van syndicale overtuiging en gezondheidstoestand.
Correctionele rechtbank Charleroi, 5 oktober 2010
Een jonge man met een handicap behoudt, na een eerste bezoek, contact met een prostitué. Ze kent de twee andere beklaagden en de jonge man wordt opgesloten om een diefstal op touw te kunnen zetten in het huis van zijn ouders. Tijdens zijn vrijheidsberoving wordt hij slachtoffer van diefstal, verkrachting en bijzonder erg toegetakeld. Zijn handicap werd weerhouden als verzwarende omstandigheid.
Hof van beroep Bergen, 10 maart 2010
Een lerares wiskunde in het secundair onderwijs van de Stad Charleroi had gedurende twee jaar les gegeven met haar hoofddoek. Bij een nieuwe aanstelling, met verspreid uurrooster over drie scholen, verbieden de drie directies haar het dragen van de hoofddoek. Ze beroepen zich hiervoor op de neutraliteit die inherent is aan het officieel gesubsidieerd onderwijs (Decreet van 17 december 2003).
Rechtbank van eerste aanleg Charleroi, 15 december 2009
Een wiskundeleerkracht spant een kortgeding aan omdat, in tegenstelling tot haar vorige school in het officieel stadsonderwijs, bij de nieuwe aanwijzing in drie scholen, het dragen van de hoofddoek verboden wordt. De rechter meent dat de principes van neutraliteit die voor dit type van onderwijs decretaal geregeld zijn moeten nageleefd worden en de veruiterlijking van deze neutraliteit zelfs als een wezenlijke en bepalende beroepsverseiste kan beschouwd worden. De directie mocht zich op het neutraliteitspincipe beroepen om de hoofddoek te verbieden.
Correctionele rechtbank Charleroi, 15 juni 2009
Tijdens de eedaflegging voor de gemeenteraad streekt een man zijn rechterarm schuin naar omhoog. Hij draagt aan zijn rechterhand een zwarte handschoen. De rechtbank is van oordeel dat door het brengen van een Hitlergroet hij aanzet tot haat.
Correctionele Rechtbank Charleroi, 26 september 2008
Père Samuel was vervolgd voor de Correctionele rechtbank te Charleroi wegens aanzetten tot haat, enerzijds omwille van de publicatie van een boek in 1996 (« Les Versets Angéliques ») en anderzijds omwille van publieke verklaringen ten aanzien van geschreven pers en televisie in 2002. De vervolging betrof hatelijke uitlatingen ten aanzien van migranten van Islamitische - Arabische afkomst, alsook een oproep tot kordate reactie door de westerse – Europese bevolking wegens de gevaren die deze migratie inhoudt.
Hof van beroep Bergen, 26 april 2006
Het hof heeft formeel het standpunt van de correctionele rechtbank van 31 januari 2006 bevestigd wanneer deze de draagwijdte van het geschrift dat beklaagde tot 800 personen gericht heeft, toetste met de wet van 30 juli 1981. Door de duidelijke taal die in de brief gesproken wordt heeft beklaagde aangezet tot haat ten aanzien van migranten aangezien hij laat uitschijnen dat ze moeten gelijk gesteld worden met misdadigers en dat ze over meer sociale, fiscale en politieke rechten beschikken dan ‘echte Belgen’.
Correctionele rechtbank Bergen, 31 januari 2006
Vrijwillige slagen en verwondingen die ene ziekte of arbeidsongeschiktheid veroorzaakt hebben – de gepleegde feiten zijn ernstig gelet op de racistische motivering die door beklaagde werd opgegeven als oorzaak van zijn daden, op hun hevigheid en de gevolgen voor het slachtoffer; beklaagde heeft zijn asociaal gedrag beseft en getuigt van gemeende spijt, hij vraagt een werkstraf, deze lijkt gelet op zijn jonge leeftijd en zijn wil om te veranderen, aangewezen.
Correctionele rechtbank van Charleroi, 4 januari 2006
De correctionele rechtbank van Charleroi veroordeelde een persoon wegens het strafbaar aanzetten tot haat op basis van een brief die hij aan 800 personen verstuurde, waarin vermeld stond dat 70% van de criminaliteit gelieerd is met de drugshandel en verbonden met immigranten of clandestiene vreemdelingen.
Hof van beroep van Bergen, 24 juni 2005
Een woordenwisseling in een postkantoor, in het bijzijn van getuigen, tussen een persoon van Italiaanse afkomst en een politieman in burger, wordt verder gezet op straat en zelfs op het politiekantoor. In eerste aanleg meende de correctionele rechtbank van Doornik, bij vonnis van 1 juni 2004, dat de inbreuk niet bewezen was.
Volg ons op onze sociale media