Kortgeding, eerste aanleg Gent, 31 december 2003

31 december 2003
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid
Gerechtelijk arrondissement: Oost-Vlaanderen

Een koppel homoseksuelen wenst een appartement te huren. Een paar dagen later krijgen ze van het immobiliënkantoor te horen dat de eigenares niet wenst te verhuren aan twee mannen of twee vrouwen. Eén van de mannen en het Centrum dienen een vordering tot staking in tegen de drie eigenaars, het immobiliënkantoor en later ook tegen de moeder van de eigenaars die de verhuur afhandelde.

De rechter meent dat de twee slachtoffers niet verplicht waren samen op te treden maar dat er wel degelijk sprake is van een belang gelet op herhalingsgevaar ook al is het appartement ondertussen verhuurd. De drie eigenaars zijn op geen enkel moment tussengekomen en hebben dus niet gediscrimineerd. Het optreden van de moeder was niet gedekt door een lastgeving of schijnmandaat.

De omkering van bewijslast kan niet worden toegepast bij gebrek aan uitvoeringsbesluit voor de praktijktesten. Uit niets blijkt dat het immobiliënkantoor gediscrimineerd heeft aangezien zij het koppel hebben voorgesteld aan de ‘eigenares’.
Stakingsvordering ontvankelijk maar ongegrond.

Trefwoord: huisvesting

Downloads

Vergelijkbare rechtspraak Kortgeding, eerste aanleg Gent, 31 december 2003