Ga verder naar de inhoud

Wat gebeurt er met je melding?

Als je een melding doet van discriminatie, haatspraak of haatmisdrijf kan je op ons rekenen. Wij zoeken in alle vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid naar de beste manier om jou te helpen. 

Goed om te weten: soms kunnen situaties niet rechtvaardig aanvoelen, maar gaan ze daarom niet in tegen de antidiscriminatiewetgeving.  

Welke stappen zetten we met je melding van discriminatie?

Na je melding van discriminatie zijn er 3 mogelijkheden: 

Openen Sluiten Is Unia niet bevoegd om je melding te behandelen?

Openen Sluiten Zijn we bevoegd en vroeg je algemene informatie?

Openen Sluiten Zijn we bevoegd en vroeg je bijstand?

Wat gebeurt er met je melding van haatberichten?

We onderzoeken je melding over (online) haatspraak. Daarbij zijn er verschillende mogelijkheden: 

  • Ben je geen individueel slachtoffer en/of is het geen strafbare haatspraak

    Dan is een individuele behandeling helaas niet doeltreffend. In dat geval krijg je een standaardantwoord dat je doorverwijst naar andere instanties zoals de Raad voor Journalistiek, Vlaamse Regulator voor de Media … 

  • Ben je wel een individueel slachtoffer van een online haatbericht

    Dan proberen we te zorgen dat de strafbare berichten verwijderd worden. Zo krijgen auteurs het signaal dat hun uitlatingen niet zijn toegestaan en kan het haatbericht niet verder worden verspreid. Merken we dat iemand herhaaldelijk haatberichten plaatst, niet ingaat op een voorstel tot dialoog of bewust de wet overtreedt? Dan kunnen we je voorstellen om naar de rechtbank te gaan. 

Wat gebeurt er met je melding van een haatmisdrijf?

Bij een misdrijf met haatmotief respecteren we uiteraard het lopende opsporings- of gerechtelijk onderzoek. We proberen jou en je familie verder zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden.  

We kunnen ons ook samen met jou burgerlijke partij stellen bij een rechtszaak. In dat geval waken we erover dat het discriminerend of racistisch motief in het onderzoek meegenomen wordt. Daardoor zijn de straffen vaak zwaarder. We zorgen ook dat er specifieke aandacht is voor de omstandigheden vóór en tijdens het misdrijf: de uitlatingen van de dader zelf, het karakter van de daad, elementen uit het verleden van de dader …  

Discriminatie melden

Voel je je gediscrimineerd of ben je getuige van discriminatie? Doe online je melding of bel gratis 0800 12 800 op werkdagen tussen 9.30 en 13 uur.