Ga verder naar de inhoud

Onderhandelde oplossingen bij discriminatiedossiers

In discriminatiedossiers probeert Unia in de eerste plaats tot een onderhandelde oplossing te komen. We sturen daarbij aan op een constructieve, buitengerechtelijke afhandeling. Die benadering biedt meer kans op een snelle, duurzame en vaak ook structurele oplossing, en draagt zo bij aan een preventieve aanpak van discriminatie.

De databank op deze pagina verzamelt voorbeelden van onderhandelde oplossingen waarbij Unia betrokken was. Vul een zoekterm in, maak gebruik van de filters of blader door het overzicht.

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

17 databronnen gevonden. Er worden 17 databronnen getoond op pagina 1 van de 2 pagina's.
17 resultaten gevonden
Actieve filters: Handicap

Spel­lings­cor­rec­tor voor dys­lec­ti­sche en dy­sor­tho­gra­fi­sche student

20 februari 2023

Unia hielp een dyslectische en dysorthografische student. Zijn school stond niet toe dat hij tijdens bepaalde lessen een spellingscorrector gebruikte.

Par­keer­plaats enkel voor personen met een handicap

13 februari 2023

Een man koopt een nieuwbouwappartement. Bij de oplevering van het appartement blijkt dat de aangepaste parkeerplaats voor personen met een handicap ontbreekt. Dankzij de tussenkomst van Unia werd er een oplossing gevonden. 

Digitale iden­ti­teits­app voor blinde en slecht­zien­de gebruikers

12 februari 2023

Unia ontving diverse meldingen over een digitale identiteitsapp die niet toegankelijk was voor blinde en slechtziende personen. Na lang aandringen kon Unia hen ertoe bewegen om de problemen aan te pakken. 

Gebrek aan redelijke aan­pas­sin­gen op school in overweging genomen bij eind­be­oor­de­ling van leerling

6 april 2022

Een leerling kunstzinnige oriëntatie in het 5e middelbaar heeft dyspraxie en een stoornis in de fijne motoriek. Zij is geïntegreerd in een speciale school en op haar gewone school moet ze soms gebruik maken van ondersteuning, maar de school weigert.

Winkelketen laat as­sis­ten­tie­hon­den toe

30 maart 2022

Een persoon met een assistentiehond mag een winkel niet binnen. Unia komt tussenbeide en de persoon krijgt een verontschuldiging en een vergoeding voor de geleden morele schade.

Personen met beperkte mobiliteit niet vergeten bij werken in sociaal wo­ning­ge­bouw

23 maart 2022

Door grote werkzaamheden is de ingang van een sociale woninggebouw onbegaanbaar voor personen met beperkte mobiliteit. Dankzij Unia’s interventie installeert de huisvestigingsmaatschappij een aangepaste toegangshelling.

Ook mensen met een kleine gestalte aan de slag als chauffeur

18 maart 2022

Een openbare vervoersmaatschappij weigert systematisch kandidaten met een kleine gestalte voor rijfuncties.

Persoon met beperking niet langer beboet voor uitlaten van hond zonder leiband

16 maart 2022

Unia werd gecontacteerd door een oudere persoon die een rollator gebruikt en die van haar syndicus boetes kreeg omdat ze haar kleine hond zonder leiband in de tuinen van de residentie uitlaat. 

Recht op een doventolk, ook in de gevangenis

7 april 2021

Een dove persoon zit in de gevangenis. De directie weigert hem Frans-Belgische Gebarentaal te laten vertalen voor zijn medische afspraken. Ontdek meer.