Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1274 databronnen gevonden. Er worden 1274 databronnen getoond op pagina 119 van de 128 pagina's.
1274 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 24 december 2002

Een politiecommissaris wordt vervolgd voor het aanzetten van zijn korpsleden tot geweld tegen migranten en omdat hij als politiecommissaris discriminatie zou hebben gepleegd. Uit de verklaringen van talrijke korpsleden en bedienden blijkt dat de verdachte zijn racistische ideeën op groffe wijze verkondigde "ge moet de stront uit hun lijf nijpen tot je er zelf bij dood valt" en “je moet op kloppen tot je erbij dood valt anders heb je je werk niet goed gedaan".

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 18 december 2002

Een jonge man van vreemde afkomst wordt mishandeld in de lokalen van de Rijkswacht. De rechtbank trekt de getuigenis van de jonge man inzake zijn lichamelijke schade niet in twijfel maar er volgt geen veroordeling gelet op het feit dat hij zich tegenspreekt over wie de mogelijke dader is.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Veurne, 12 november 2002

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelden op de vooravond van de Ijzerbedevaart (jonge) rechtsextremisten zich in een café in Diksmuide. Op het einde van de avond komen de beklaagden een Egyptenaar tegen die ze enkel omwille van zijn nationaliteit op een laffe en brutale wijze aanpakken. Daarbij werd het slachtoffer bestolen en werd een deel van de buit geheeld.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 20 september 2002

Een DJ speelde op een personeelsfeest de "alternatieve" versie van de kabouterdans, genaamd de "Makakkendans", waarvan de tekst op brutale wijze rechtstreeks aanzet tot zowel haat, geweld als tot discriminatie tegen Turken.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 9 september 2002

Verschillende keren heeft de veroordeelde persoon mensen met een andere huidskleur slagen toegebracht. De feiten werden niet betwist en de rechtbank oordeelde dat de feiten opzichtens de slachtoffers gepleegd werden zonder dat hiertoe enige objectieve aanleiding was en dat ze dus werden ingegeven uit racistische overwegingen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 20 juni 2002

Met dit arrest bevestigt het hof van beroep het vonnis van de correctionele rechtbank van Antwerpen van 26 maart 2001 waarbij een persoon veroordeeld werd voor het uitbrengen van de Hitlergroet ten overstaan van de Antwerpse gemeenteraad.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, 24 mei 2002

Een vonnis van de rechtbank van Oudenaarde spreekt een gemeentesecretaris vrij op grond van de antiracismewet. Hoewel het vaststaat dat hij de Hitlergroet bracht, is het intentioneel element niet bewezen. Het blijft dus slechts een moreel verwerpelijke daad.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 23 april 2002

Leden van Burgerinitiatief Oostende werden door de correctionele Rechtbank in Brugge veroordeeld tot geldboetes van 495,79 euro, wegens de verspreiding van racistische pamfletten. Zij hadden daarin bewoners van een transitcentrum gecriminaliseerd. Zij beweerden zonder meer dat personen met migratieroots zich omschoolden tot criminelen, drugsdealers en hoeren. 

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Hasselt, 27 maart 2002

Een werkzoekende die de hoofddoek draagt, moet zich aanbieden in een naaiatelier. Een deel van het personeelsbestand heeft migratieroots. Om veiligheidsredenen vraagt de werkgever om de hoofddoek uit te laten. De werkzoekende weigert en er volgt een sanctie van de RVA.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Doornik, 19 februari 2002

In het openbaar roept een man tegen de politie “dat ze beter hun werk zouden doen met de Algerijnen in plaats van hem lastig te vallen” en “dat de autoriteiten hun verantwoordelijkheid moeten opnemen in verband met die vreemdelingen”. De persoon met migratieroots met wie hij ruzie had, krijgt te horen “vuile Arabier, bougnoul, keer terug naar jouw land”

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?