Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1274 databronnen gevonden. Er worden 1274 databronnen getoond op pagina 123 van de 128 pagina's.
1274 resultaten gevonden

Hof van beroep Gent, 16 september 1999

Het hof van beroep bevestigt een uitspraak van de correctionele rechtbank van Kortrijk op 19 augustus 1998. Het in het openbaar verklaren "het stinkt hier stinkende Iranees, vuile Iranees, bende van Saddam, vuile drughandelaar, ga terug naar Iran" waarbij men duidelijk gevoelens van haat laat blijken en bewust een staatshoofd uit een ander land van het Midden-Oosten meesleurt teneinde meer gewicht te geven aan zijn racistische uitlatingen, is een uiting van aanstichting of aanmoediging tot discriminatie en haat op grond van de etnische, de nationale oorsprong of de huidskleur.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 23 juni 1999

In een dossier van burgerlijke partijstelling door het Centrum sprak de correctionele rechtbank van Antwerpen op 23 juni 1999 een provincieraadslid van het Vlaams Blok vrij voor het brengen van de Hitlergroet tijdens een provincieraad. De rechtbank was van oordeel dat uit het armgebaar van de verdachte geen Hitlergroet kon afgeleid worden, "wel een grove minachting opzichtens een gesteld politiek orgaan als de provincieraad". De afwezigheid van verder objectief bewijs ter zake leidde tot de vrijspraak van beklaagde.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Gent, 18 mei 1999

Met dit arrest bevestigt het Hof van Beroep van Gent de uitspraak van de Correctionele Rechtbank van Dendermonde van 13 oktober 1998 en overweegt dat de eerste rechter zich terecht onbevoegd verklaarde. De Correctionele rechtbank oordeelde dat de in de bijlage 'Vacature' verschenen aankondiging waarbij een commercieel medewerker met 'liefst de Nederlandse nationaliteit' werd gevraagd, een meningsuiting betreft. Daar het beoordelen van deze meningsuiting en het al dan niet discriminerend karakter ervan (inbreuk racismewet) tot de exclusieve bevoegdheid van de jury (Assisenhof) behoort, dient de rechtbank zich onbevoegd te verklaren.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 8 februari 1999

Na een aanrijding gaat een van de betrokken partijen, onder invloed van drank, tamelijk heftig te keer en beledigt de Somalische tegenligger als zijnde "een zwarte zak", "zwarte aap" en "zwart krapuul" en verklaart hierbij verder onder meer dat "Al die apen worden gelijkgetrokken, het in België ver gekomen is met die zwarte apen". Ook de politie die werd opgeroepen om de nodige vaststellingen van het verkeersongeval te doen, moet het ontgelden.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 19 januari 1999

2 personen met migratieroots worden verschillende keren uitgemaakt voor "sale étranger, sale macaque, retournez chez vous". De rechter is van oordeel dat degene die deze uitspraken deed, hierdoor aanzet tot discriminatie en artikel 1 van de antiracismewet overtrad.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 5 januari 1999

De uitlatingen van beklaagde luid gezegd aan een derde, terwijl er bovendien nog ander publiek in het restaurant aanwezig was: "zorg dat die makak van mijn eten blijft, anders sla ik u de kop in…" en "mee die zwette kan ik niet om", hierbij verwijzend naar de burgerlijke partij die hierop begon te huilen, vallen duidelijk onder toepassing van de wet van 30 juli 1981.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Luik, 21 december 1998

Het publiceren van een toespraak in een tijdschrift volstaat niet om het misdrijf dat gebeurd is ter gelegenheid van het uitspreken ervan om te zetten in een drukpersmisdrijf. De correctionele rechtbank is dan ook bevoegd om kennis te nemen van het misdrijf.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, 18 december 1998

Uitschelden van een collega-dienster onder meer als "zwarte" en "die zwarte werkt niet graag zeker". De rechtbank oordeelt dat aan de openbaarheidsvereiste is voldaan en dat de gebruikte uitlatingen duidelijk het intentioneel karakter om aan te sporen tot discriminatie en haat op grond van de huidskleur vertolken.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 13 oktober 1998

De correctionele rechtbank oordeelt dat de in de bijlage 'Vacature' verschenen aankondiging waarbij een commercieel medewerker met 'liefst de Nederlandse nationaliteit' werd gevraagd, een meningsuiting betreft. Daar het beoordelen van deze meningsuiting en het al dan niet discriminerend karakter ervan (inbreuk racismewet) tot de exclusieve bevoegdheid van de jury (Assisenhof) behoort, dient de rechtbank zich onbevoegd te verklaren.

Hof van beroep Antwerpen, 17 september 1998

Veroordeling voor smaad en toebrengen van slagen aan een politieagent en voor het bedrijven van rassendiscriminatie ten opzichte van 2 jongeren van Marokkaanse oorsprong.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?