Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1353 databronnen gevonden. Er worden 1353 databronnen getoond op pagina 129 van de 136 pagina's.
1353 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 8 mei 2001

Een persoon met migratieroots werd de toegang tot een café geweigerd omdat de portier ten onrechte van oordeel was dat het slachtoffer de week ervoor enkele vrouwen had lastiggevallen. De beklaagden gaven toe dat deze weigering op een vergissing berustte.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 24 april 2001

Op 10 oktober 1999 werd het slachtoffer de toegang tot een dancing geweigerd. Officieel mocht hij niet binnen omdat hij niet over een lidkaart beschikte, maar de klager vermoedde dat de weigering ingegeven was door racistische motieven en diende dan ook klacht in.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Doornik, 4 april 2001

In aanwezigheid van anderen krijgt een persoon met migratieroots tijdens een verhitte discussie te horen dat hij een “kwaadaardig iemand is die altijd ruzie zoekt en dat hij “sale bougnoul” is.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 26 maart 2001

De correctionele rechtbank van Antwerpen is van oordeel dat de 'Hitlergroet', het strekken van de rechterarm met geopende palm in de richting van de raadzaal, onbetwistbaar verbonden is met een fascistisch regime dat uitgaande van een vermeende suprematie van het ene ras boven het andere, overging tot het plegen van allerlei misdaden waaronder genocide. Het uitbrengen van de Hitlergroet kan niet op een andere manier geïnterpreteerd worden dan een verwijzing naar deze praktijken waardoor wordt aangezet tot discriminatie, haat, geweld en rassenscheiding jegens een groep, wegens hun ras, huidskleur, afstamming of nationaliteit.

Jeugd­recht­bank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 26 januari 2001

Een Afrikaanse vrouw wordt achterna gezeten door enkele minderjarige jongeren die allerlei racistische onzin uitkramen. De jongeren krijgen haar uiteindelijk te pakken en slaan haar met een leiband. Een van deze jongeren wordt veroordeeld voor racisme tot een alternatieve straf, nl. het verrichten van een prestatie van opvoedkundige aard gedurende 24 uur en het volgen van een vormingsproject aangaande racisme gedurende 15 uur.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 23 januari 2001

Een conciërge had een pamflet, dat hij zelf niet geschreven had, rondgedeeld. Daarin werd de spot gedreven met de afkomst van asielzoekers en werden ze voorgesteld als toekomstige criminelen en sociale profiteurs. De rechtbank is van oordeel dat zelfs een beperkte verspreiding van een dergelijke pamflet aanzet tot discriminatie en haat jegens een groep wegens de nationale of etnische afstamming.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 7 november 2000

In toepassing op de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaalsocialistische regime is gepleegd, werd David V veroordeeld tot 6 maand gevangenisstraf met uitstel en een geldboete van 40.000 BEF. Hij is ook veroordeeld tot het publiceren van het vonnis in een Franstalig en een Nederlandstalig dagblad.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Veurne, 20 oktober 2000

In het gerechtelijke arrondissement Veurne heeft de lokale politie het recht om kleinere misdrijven autonoom te behandelen en om ze slechts daarna door te sturen voor eventuele vervolging. De correctionele rechtbank van Veurne volgde op 20 oktober 2000 het advies van de rijkswacht die meende dat de beklaagde “bewust een vreemdeling van Servische afkomst vernederde. Het was geen uiting van zijn gevoelens, maar wel degelijk de intentie om de persoon in kwestie te kwetsen. Door de uitlatingen werd A.N. duidelijk in zijn eer gekrenkt”.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 15 september 2000

Op 26 mei 2000 riep de beklaagde op straat en in aanwezigheid van een getuige "vuile aap, ze moesten u afvoeren naar Polen. Heil Hitler" naar het slachtoffer en bespuugde hem 2 maal. De beklaagde bevestigde het gebeuren en gaf grif toe dat hij een racist is.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Verviers, 5 september 2000

Tijdens de gemeenteraad van Verviers op 24 maart 1997 had een extreemrechts gemeenteraadslid het over “canaille maghrébine”, “racaille policière”, enz. Zowel de gemeente als de MRAX dienden klacht in wegens laster en het aanzetten tot haat.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?