Rechtspraak over discriminatie
Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren.
De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak.
Filter
Grondwettelijk Hof, 27 februari 2025
Bij internering kan geen cassatieberoep worden ingesteld tegen de beslissingen van de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij met betrekking tot uitgaansvergunningen. Dat is discriminerend.
Correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Doornik, 19 februari 2025
Een medewerker van de griffie maakte herhaaldelijk homofobe opmerkingen tegenover een homoseksuele collega. Hij maakte ook seksistische opmerkingen tegenover vrouwelijke collega’s. De correctionele rechtbank oordeelt dat er sprake is van een inbreuk op de welzijnswet, namelijk van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, maar niet van aanzetten tot haat of geweld.
Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalig), 27 januari 2025
Een vrouw die zich verplaatst in een rolstoel, wil een traplift laten installeren in het appartementsgebouw waar ze woont. De mede-eigenaars geven hiervoor geen toestemming. De rechtbank van eerste aanleg oordeelt, in navolging van het vredegerecht, dat dat geen inbreuk is op de antidiscriminatiewet en dat de eigenaars de installatie van de traplift mochten weigeren.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 22 januari 2025
In een overeenkomst tussen een arts-specialist en een ziekenhuis staat dat die overeenkomst wordt beëindigd op het ogenblik dat de arts-specialist de leeftijd van 67 jaar bereikt. Het arbeidshof oordeelt dat die leeftijdsgrens geen directe discriminatie vormt op grond van leeftijd.
Correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 20 januari 2025
Een vrouw van Afrikaanse origine werd het slachtoffer van zware agressie in het kader van een burenruzie. Ook de politie-inspecteurs die ter plaatse kwamen naar aanleiding van de burenruzie werden zwaar aangepakt door de agressor. De correctionele rechtbank weerhield de verzwarende omstandigheid uit artikel 405quater Strafwetboek en de verzwarende factor uit artikel 78ter Strafwetboek.
Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 16 januari 2025
Enkele vakbondsleden hadden tijdens een staking een autosnelweg geblokkeerd. Ze werden veroordeeld voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer en waren van mening dat die veroordeling een inbreuk vormde op de artikelen 10, 11 en 14 EVRM. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt in dit arrest dat de nationale autoriteiten hun beoordelingsmarge niet hebben overschreden en wijst het verzoek af.
Correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, 9 december 2024
Tijdens een politie controle zegt een man tegen de politie-inspecteurs: “Je zou beter die makakken pakken.” De correctionele rechtbank veroordeelt de man op grond van het aanzettingsmisdrijf. Het bijzonder opzet leidt de correctionele rechtbank af uit het feit dat in het verleden verschillende processen-verbaal werden opgesteld tegenover de man wegens racistische en discriminerende uitspraken en dat hij hiervoor ook correctioneel werd veroordeeld.
Arbeidshof Brussel (Nederlandstalig), 6 december 2024
Een vrouw is vaste vakbondsafgevaardigde en meent dat ze wordt gediscrimineerd omwille van haar syndicale overtuiging omdat ze geen aanspraak kan maken op bepaalde toelagen en omdat ze niet op dezelfde wijze als andere personeelsleden toegang heeft tot het intranet. Het arbeidshof kan geen overtreding van de bepalingen uit de antidiscriminatiewet vaststellen.
Hof van beroep Antwerpen, 6 december 2024
De correctionele rechtbank had de beheerder van een website veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld jegens de nieuwe woordvoerster van Open VLD. De beheerder van de website tekende hoger beroep aan tegen het vonnis. Het hof van beroep oordeelt dat kan getwijfeld worden aan het bijzonder opzet van de beklaagde en verleent hem de vrijspraak.
Grondwettelijk Hof, 4 december 2024
Een wet van 26 december 2022 voert een leeftijdsgrens in voor de uitoefening van het ambt van gerechtsdeurwaarder. Die leeftijdsgrens bedraagt in beginsel 70 jaar en maximum 75 jaar. Verschillende gerechtsdeurwaarders vorderen de vernietiging van die maatregelen. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat de verschillende kritieken tegen de leeftijdsgrens niet gegrond zijn en verwerpt de beroepen.