Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

552 databronnen gevonden. Er worden 552 databronnen getoond op pagina 1 van de 56 pagina's.
552 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Tongeren, 23 mei 2025

In juni 2024 voerden leden van Voorpost een protestactie aan een asielcentrum in Zutendaal. De correctionele rechtbank oordeelt onder meer dat de 8 beklaagden niet handelden vanuit misprijzen of vijandigheid tegenover de asielzoekers, maar wel vanuit onvrede met het gevoerde beleid. 7 beklaagden kregen de gunst van de opschorting van de uitspraak van de veroordeling en 1 beklaagde kreeg een werkstraf van 46 uur. 

Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 5 mei 2025

Een vrouw solliciteert bij een boekhoudkantoor en krijgt een interne e-mail onder ogen waarin staat: "niet zo slecht, maar zwart en oud". De arbeidsrechtbank oordeelt dat er sprake is van cumulatieve directe discriminatie en kent een forfaitaire schadevergoeding toe van tweemaal 6 maanden brutoloon.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 4 april 2025

2 voetbalsupporters hadden tijdens een voetbalmatch antisemitische liederen gezongen en de Hitlergroet gebracht. Ze werden veroordeeld voor negationisme en aanzetten tot haat en geweld jegens de Joodse gemeenschap.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Bergen, 27 maart 2025

4 militairen werden beschuldigd van negationisme en aanzetten tot haat. Ze hadden een discussiegroep ‘Auschwitz’ opgericht op sociale media en deelden er haatdragende berichten. 

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Luik, 24 maart 2025

Een vrouw beledigt en slaat een toevallige passant. Ze wordt veroordeeld voor slagen en verwondingen en de discriminerende drijfveer wordt weerhouden als verzwarende omstandigheid.

Europees Comité voor Sociale Rechten, 19 maart 2025

Het Europees Comité voor Sociale Rechten oordeelt onder meer dat het Vlaamse Gewest onvoldoende doet om het discriminatieverbod op het vlak van huisvesting te doen eerbiedigen.

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalig), 14 maart 2025

Op 21 januari 2021 werden na een manifestatie tegen klassenjustitie en racisme in Brussel 233 personen aangehouden, onder wie 82 minderjarigen. Enkele personen die werden aangehouden, vorderden een schadevergoeding op grond van artikel 1382 Burgerlijk Wetboek. De rechtbank van eerste aanleg oordeelde dat de Belgische Staat, de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en de burgemeester van Brussel foutief hadden gehandeld en kende een schadevergoeding toe.  

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Luik, 12 maart 2025

Een man schiet op 3 verschillende momenten met een vuurwapen op de woonwagens van woonwagenbewoners die zich ophouden op een industrieterrein. De correctionele rechtbank veroordeelt de man voor poging tot moord, bedreiging en verboden wapenbezit. De correctionele rechtbank past daarbij de verzwarende factor uit artikel 78ter Strafwetboek toe en leidt de discriminerende drijfveer van de man onder meer af uit zijn sympathie voor het nazi-regime.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 11 maart 2025

De correctionele rechtbank spreekt een bekende schrijver vrij die rechtstreeks werd gedagvaard voor negationisme, aanzetten tot haat en geweld jegens leden van de Joodse gemeenschap en verspreiden van denkbeelden gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat.

Hof van Cassatie, 5 maart 2025

De bodemrechter beoordeelt soeverein, in het licht van de feiten van de zaak, of bepaalde gedragingen of woorden aanzetten tot haat of geweld in de zin van artikel 20, 2° van de antiracismewet.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?