Ga verder naar de inhoud

Beleidsaanbevelingen voor overheden

Unia begeleidt beleidsmakers (kabinetten en overheidsdiensten) bij de uitwerking, evaluatie en implementatie van hun beleid. Als interfederale instelling strijdt Unia tegen discriminatie en verdedigt ze de gelijkheid op de verschillende bestuursniveaus in België: federaal, regionaal en communautair. 

Om beleidsmakers bij te staan, biedt Unia organisaties en overheden adviezen en aanbevelingen aan. Unia is daarnaast ook een kenniscentrum. Dankzij haar expertise kan Unia allerlei onderzoeken uitvoeren en cijfers en analyses publiceren die overheden helpen om keuzes te maken en beslissingen te nemen over discriminatie en diversiteit.

Jaarverslag, cijfers, datahub van Unia

Unia is een kennis- en expertisecentrum dat de thema’s inclusie en discriminatie vanuit verschillende perspectieven bestudeert. Onze gegevensbank verzamelt adviezen en aanbevelingen, studies, praktische tools, jaarverslagen en thematische rapporten, memoranda…

Op lokaal niveau

Unia is niet alleen actief in het Brussels Gewest, waar onze kantoren zijn gevestigd. We hebben ook verschillende contactpunten in Vlaanderen en Wallonië. Via die contactpunten kunnen beleidsmakers en partners in contact komen met de medewerkers van Unia die het beste geschikt zijn om hen te begeleiden en te adviseren over diversiteit en de strijd tegen discriminatie. 

Door die lokale verankering vangt Unia vlot en snel signalen op van het terrein en kan ze meteen reageren (verzamelen van meldingen over discriminatie, evaluatie van probleemsituaties, interventies en opleidingen). 

Inclusief diversiteitsbeleid met eDiv

eDiv is een gratis online tool ontwikkeld door Unia om Belgische verenigingen, bedrijven en overheidsdiensten te helpen een inclusief diversiteitsbeleid te ontwikkelen en op te volgen. 

Het is bruikbaar in elke onderneming, in alle sectoren en bij elke stap van het proces naar meer inclusie en meer identiteit. eDiv is een handige tool voor iedereen die voor de eerste keer diversiteitsacties wil opzetten. Ook voor ondernemingen die diversiteit en inclusie al langer meenemen, maar het nog beter willen doen is het een praktisch hulpmiddel. 

Aanbevelingen voor de verkiezingen

In de aanloop naar verkiezingen publiceerde Unia memoranda met aanbevelingen om gelijkheid te garanderen en discriminatie te bestrijden.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens herinnert eraan dat het stemrecht een fundamenteel mensenrecht is. Jammer genoeg kan niet iedereen dat stemrecht op dezelfde manier uitoefenen. Daarom heeft Unia de infofiche ‘Een stem voor iedereen in 2024?’ gepubliceerd. 

De handistreaming-toolbox

De handistreaming-toolbox moet ervoor zorgen dat het aspect handicap in alle beleidsaspecten wordt meegenomen. Dit hangt samen met het principe van het universeel ontwerp (universal design), dat bij de ontwikkeling van een omgeving rekening houdt met alle gebruikers.

Wil je er zeker van zijn dat de fundamentele rechten van mensen met een handicap worden gewaarborgd bij een nieuw beleidsinitiatief of een nieuw project? De handistreaming-toolbox is perfect om je daarbij te helpen. 

Onze themadossiers

Artificiële intelligentie en discriminatie

Unia is ervan overtuigd dat AI kan helpen om bepaalde maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Met de nodige garanties kan AI ook worden gebruikt om gelijkheid en non-discriminatie te bevorderen. Tegelijk bestaat de kans dat artificiële intelligentie (AI) tot structurele discriminatie op maatschappelijk niveau leidt. Unia doet al het mogelijke om beleidsmakers bewust te maken van deze gevaren. Als experts zitten we ook in allerlei organen en roepen we iedereen op om elke vorm van discriminatie door AI te melden.

Diversiteit en inclusie promoten

Unia ondersteunt professionals die willen werken aan meer diversiteit en inclusie. Ontdek ons aanbod voor: