Inhoud in Vlaamse gebarentaal
We helpen met inhoud in Vlaamse gebarentaal (VGT) om de rechten van mensen met een handicap uit te leggen.
Wist je trouwens dat je met Unia kan communiceren via een tolk Vlaamse gebarentaal (VGT)?
- Een tolk vertaalt het gesprek via het scherm om al je vragen en opmerkingen te kunnen beantwoorden.
- Openingsuren: maandag - vrijdag (9 tot 12 uur en 13.30 tot 16 uur).
- Meer info: https://www.cabvlaanderen.be
Over Unia
Unia is een onafhankelijke openbare instelling die gelijkheid bevordert en discriminatie bestrijdt. De aanpak van Unia is afgestemd op de specifieke noden van het brede publiek, beleidsmakers, juristen, middenveld en professionals die een verschil willen maken op het vlak van inclusie en gelijkheid.
Discriminatiegronden
Discriminatie is personen of groepen anders behandelen op basis van beschermde kenmerken zonder rechtvaardiging. Een beschermd kenmerk is bijvoorbeeld je huidskleur, leeftijd, seksuele oriëntatie of handicap. Bij discriminatie word je dus zonder geldige reden minder gunstig behandeld dan andere mensen in een vergelijkbare situatie.
Hoe discriminatie melden?
Als je slachtoffer bent van discriminatie, kan je een melding doen bij Unia. Onze medewerkers kunnen je dan informeren over jouw rechten en advies en/of bijstand verlenen.
Werken met een handicap
Mensen met een handicap botsen op tal van hindernissen die hen beletten om op een gelijke manier aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Daarom hebben ze recht op redelijke aanpassingen. Unia heeft een brochure uitgegeven om het begrip ‘redelijke aanpassingen’ bekend te maken bij mensen met een handicap, maar ook bij werkgevers, enz.
Politie en rechtbank toch bereid om tolkkosten VGT te betalen
Zowel de politie als de rechtbank zijn wettelijk verplicht om redelijke aanpassingen te voorzien zodat dove burgers net als iedereen toegang hebben tot hun diensten.
Wat is het leerplatform eDiv?
eDiv is een gratis online leerplatform van Unia voor een meer diverse, inclusieve en discriminatievrije werkomgeving. Je vindt er een leermodule over handicap.
VN-evaluatie van de rechten van personen met een handicap in België
Door het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te ratificeren, heeft België zich akkoord verklaard om op regelmatige basis geëvalueerd te worden door het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap. De Belgische staat heeft Unia het mandaat gegeven om als onafhankelijke instantie het Verdrag op te volgen en te rapporteren aan het VN-Comité bij elke evaluatie van België.
Campagne 'Ik heb een handicap en ik heb rechten'
Unia heeft een campagne gevoerd om mensen met een handicap te informeren over hun rechten in België.